Måling: Hvidvasksag svækker Danske Banks troværdighed markant

Mere end halvdelen af de adspurgte i en måling for mediet Finanswatch mener, at hvidvask-skandalen svækker Danske Banks troværdighed markant. »En krise ude af kontrol,« siger ekspert.

I mere end et år har Berlingske lag for lag afdækket hvidvask-skandalen i Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets største bank, Danske Bank, har lidt et alvorligt troværdighedstab i forbindelse med skandalen om hvidvask for milliarder gennem storbankens estiske filial.

En ny opinionsmåling foretaget blandt 1.024 repræsentativt udvalgte danskere af analysehuset Wilke for mediet FinansWatch viser, at godt otte ud af ti af de adspurgte mener, at hvidvasksagerne har skadet Danske Banks troværdighed.

Ifølge undersøgelsen mener 50,1 pct. af de adspurgte, at sagerne om hvidvask har svækket bankens troværdighed i meget høj grad. 20,1 procent vurderer, at sagerne om hvidvask i Danske Bank har svækket bankens troværdighed i høj grad.

12 pct. af de adspurgte svarer »i mindre grad«, mens blot 8,5 pct. vurderer, at sagerne slet ikke har svækket bankens troværdighed. 9,2 pct. ved ikke, om hvidvask-sagerne har skadet bankens troværdighed.

»Det er en krise, der er ude af kontrol, og kriser ude af kontrol har det med at blive selvopfyldende i forhold til, hvilke konsekvenser sagen får,« siger Lars L. Nielsen, direktør i rådgivningsvirksomheden Nielsen Network, til FinansWatch.

Målingen er foretaget før Berlingske i sidste uge kunne afsløre nye detaljer om omfanget af hvidvask i Danske Banks skandaleramte estiske filial.

Analysehuset Wilke foretog en tilsvarende måling for Finanswatch om deres holdning til Danske Banks hvidvasksag i slutningen af september sidste år. Den nye undersøgelse viser, at bankens troværdig i perioden er blevet yderligere svækket set med danskernes øjne.

Til sammenligning mente 35,1 pct. og 28,4 pct. af de adspurgte, at bankens troværdighed er blevet svækket i meget høj grad og høj grad, da de blev spurgt om emnet i september sidste år.

Kenni Leth, pressechef i Danske Bank, henviser i et skriftligt svar til FinansWatch, til den undersøgelse om sagen, som banken ventes at offentliggøre til september:

»Vi har allerede gjort en række tiltag, og i dag arbejder næsten 1000 medarbejdere direkte med dette område. Vi har grundige og omfattende undersøgelser i gang, som bl.a. skal sikre, at vi får draget den nødvendige læring, og at noget lignende aldrig kommer til at ske igen. Som vi har sagt tidligere, vil bestyrelsen træffe beslutning om eventuelle yderligere konsekvenser og tiltag, når vi konkluderer på undersøgelserne – senest i september.«