Måling: Elbilerne skal have en hjælpende hånd

Et flertal af danskerne mener, at politikerne bør gøre en særlig indsats for at få flere elbiler på vejene. Branchen efterlyser en grøn omlægning af skattesystemet.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter nytår er det slut med at slippe for afgift, når man køber en elbil. Her udløber den særlige afgiftsfritagelse for biler med elektriske motorer nemlig, og dermed forsvinder et vigtigt incitament til at købe et mere miljøvenligt køretøj.

Men står det til et flertal af danskerne, bør elbiler også fremover have særligt gunstige vilkår. I hvert fald siger 74 procent af de adspurgte i en ny YouGov-undersøgelse foretaget for Dansk Elbil Alliance, at der skal gøres en særlig indsats for at fremme elbilerne.

Alliancens branchechef, Lærke Flader, håber, at regeringen vil leve op til sit eget regeringsgrundlag og indføre en grøn omlægning af bilbeskatningen.

»Indtil den store reform kommer, er der brug for at bygge bro via andre redskaber, så vi understøtter den positive udvikling på elbil-markedet. Derfor glæder det mig, at regeringen tydeligvis har danskerne bag sig, når de understøtter udviklingen af elbilerne i Danmark,« siger hun.

Elbil-branchen og miljøforkæmperne blev dybt skuffede, da den nylige finanslovaftale ikke forlængede afgiftsfritagelsen for elbiler. Men skatteminister Benny Engelbrecht (S) lovede efterfølgende, at regeringen har en løsning på vej.

»Vi ser gerne, at elbiler bliver mere almindelige, end de er i dag, og derfor skal vi have fundet en løsning, som bidrager til at fremme elbiler i Danmark. Hvordan det præcist skal ske, skal vi så have fundet ud af. Det vil vi se på efter årsskiftet,« sagde ministeren tidligere på måneden til Berlingske Nyhedsbureau.

Dansk Elbil Alliance holder tirsdag årsmøde i København.