Målfoto skal finde mobilvinder

Teleselskaberne står på nakken af hinanden for at komme først med nyt supermobilnet.

Festligt så det ud, da direktøren for den tyske telestyrelse, Bundesnetsagenturs Matthias Kurth, 12. april satte stopuret i gang ved den auktion, som Tyskland lige nu holder over licenser til et kommende supermobilnet. Måske skal han stå ved målstregen i Danmark til sommer, når de danske teleselskaber ruller (sig) ud. Foto: Martin Öser, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal snart målfoto til for at afgøre, hvem af de store teleselskaber der kommer først, når nye supermobilnet skal indføres i Danmark.

TDCs koncerndirektør Carsten Dilling fortalte tirsdag til Berlingske Business, at TDC allerede i juni åbner det nye mobilnet - i første omgang dog kun for særligt udvalgte, der skal hjælpe med at afprøve det, inden danskerne sidst på året slippes løs på LTE-nettet (eller 4G-nettet, som det mere folkeligt kaldes, da dagens hurtigste mobilnet er et 3G-net).

Test til sommer

Men også Telenor - Danmarks næststørste teleselskab efter TDC - vil være med.

»Vi påbegynder test til sommer med LTE. Telenor er i fuld gang med at bygge fremtidens netværk. Vi vil med få undtagelser have hastigheder på 21,1 megabit i sekundet i hele vort mobilnet i september,« siger administrerende direktør for Telenor, Henrik Clausen, til Business.dk.

Lige nu venter alle de fire store teleselskaber - TDC, Telenor, Telia og »3« - på at få at vide af den højeste telemyndighed i Danmark, IT- og Telestyrelsen, hvad de skal betale for brugsretten til de nye net. Svaret kommer i begyndelsen af maj, og så skal det gå stærkt med at komme i gang.

Verdenspremiere i Norden

De nye net er hurtigere til at flytte data - både når man går på nettet fra en mobiltelefon eller via mobilt bredbånd (altså en bærbar PC med mobilmodem), når man læser eller sender elektronisk post, eller når man direkte skal overføre store mængder af data, f.eks. ved at spille onlinespil.

Telia tog føringen ved allerede i december 2009 at åbne verdens første LTE-net i Oslo og Stockholm. Det er stadig kun en lukket prøveperiode, for teleselskabernes store problem er, at de, der skal levere nye telefoner og computermodem, som kan »tale« med den nye teknologi, ikke er i omdrejninger endnu.

Telias danske direktør, Jesper Brøckner, sagde i februar til Business.dk, at Telia åbner for det kommende supermobilnet i marts 2011 - men at det burde have været før.

»Jeg har carte blanche fra koncernen til at starte, men det bliver desværre først i marts 2011. Vi hænger i den regulatoriske håndbremse i Danmark, og det er svært at forklare koncernen, som var først i Norge og Sverige,« sagde han dengang.

Erfaring fra nabolandene

Telenor har ligeledes testet 4G-nettene i Sverige og Norge.

»Den erfaring giver os et solidt fundament her i Danmark,« siger Henrik Clausen fra Telenor.