Lysere tider ringes ind for telebranchen

Den europæiske telebranche kan efter seks år med tilbagegang endelig se udbyttet af sine investeringer i mobil- og fastnet.

Foto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Seks års mørkevandring ser endelig ud til at slutte i 2016, hvor den europæiske telesektor igen vil opleve fremgang som følge af sine investeringer i fibernet til lynhurtige internetforbindelser og de datahastige 4G-/LTE-mobilnet.

Europas største teleselskabers fælles organisation, European Telecoms Network Operators (ETNO), som blandt andet tæller spanske Telefónica, franske Orange og tyske Deutsche Telekom, forudser langsom vækst om 18 måneder, efter at omsætningen i år ventes at falde med 1,8 procent til 248 mil- liarder euro og i 2013 faldt med fire procent. Der har været konstant tilbagegang i omsætningen siden 2009 på grund af voksende prispres og indgreb fra myndighederne, for eksempel EUs årlige tvangsnedsættelse af roaming-afgifterne for at bruge mobiltelefon og dataforbindelse i udlandet.

En række tiltrængte fusioner medvirker til de bedre tider. EUs konkurrencemyndigheder har allerede sagt god for, at antallet af store selskaber skrumper fra fire til tre i Østrig, Tyskland og Irland – alle steder med kun mindre krav om frasalg af aktiviteter, og for to uger siden anmeldte Telenor og Telia til EU, at de slår deres danske selskaber sammen. De forventer en EU-godkendelse sidst i 2015. I forvejen deler de to regningen til et fælles, landsdækkende mobilnet i Danmark.

Ifølge ETNO er der udsigt til højere indtægter fra fast bredbånd, altså kabelforbindelser på enten fastnettet, fibernettet eller kabel-TV-nettet.

I november sagde flere teleselskaber på en investorkonference i Barcelona, at 2015 tegner lysere. De pegede især på, at flere tager 4G-/LTE-mobilnettet til sig og bruger det til både at se TV og gå på nettet på, hvilket kræver større dataabonnementer. Både TDC, Telia og Telenor forventer i løbet af 2015 at kunne tilbyde også tale i bedre kvalitet med hurtigere forbindelser på 4G-/LTE-nettet, hvilket dog kun de allernyeste mobiltelefoner kan håndtere lige nu.

»Der er tegn på, at glasset endelig vil være halvfuldt snarere end halvtomt i 2014,« hedder det i ETNO-rapporten.

Den samlede aktieværdi af de europæiske teleselskaber er i 2014 steget med fire procent og slår dermed olie-, gas- og detailsektoren men ligger under for for eksempel fødevare- og drikkevareindustrien.

EUs nye digitale superkommissær, esteren Andrus Ansip, presser på for at fremme et fælles telemarked i de 28 EU-lande og håber på allerede i løbet af de næste måneder at få en politisk aftale i hus. De omfatter blandt andet total afskaffelse af roaming-afgifterne, der skal sikre alle adgang til hurtige internetforbindelser, skal sikre tilstrækkelige frekvenser til højhastighedsforbindelser i god kvalitet til rimelige priser, skal fastslå, at der er netneutralitet i EU med lige vilkår for alle samt gøre det muligt for teleselskaber at tilbyde deres produkter »på europæisk basis«.

I USA ventes telebranchen i år at gå 1,8 procent frem i omsætning.