Lyseblå helt ind i sjælen

Tommy Thomsen forlod i sommer A.P. Møller - Mærsk efter 29 år, og den tidligere skibsreder bliver nu administrerende direktør for rederiet Clipper Tankers. I dette første personlige interview fortæller han, hvad der fik ham til at gå, at beslutningen ikke var svær. Men det var alligevel svært at sige farvel.

Tommy Thomsen. Selv om han har forladt Mærsk, er han stadig lyseblå helt ind i sjælen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
Til nytår åbner Tommy Thomsen, tidligere skibsreder i A.P. Møller – Mærsk, et nyt kapitel i sit liv. Drømmen om at nå til tops som øverste chef i rederiet bristede for ham i sommer efter 29 år i rederiets tjeneste, da bestyrelsen gennemførte en større rokade i ledelseslaget til ugunst for ham.

Fra årsskiftet bliver han administrerende direktør for rederiet Clipper Tankers. Hvad har han brugt tiden på, siden han stoppede i A.P. Møller - Mærsk? Og hvorfor stoppede han? Hvad driver ham?

Synlighed

Faktisk har han aldrig ladet sig interviewe på denne vis før, derfor vejer han sine ord, og sin gamle arbejdsplads omtaler han konsekvent som fantastisk. Og af og til smutter et lille ”vi” ind.

”Jeg fik en chance for at blive synlig og blive observeret tidligt i karrieren af skibsredergruppen og de andre ledere. Så skal man gribe chancen, men skal også have medvind, omtanke og held. De forretningsmæssige dispositioner, du foreslår, skal helst sjældent gå galt.”

Tommy Thomsen blev skibsreder. ”Det anser jeg som et privilegium,” siger han. Men han nåede ikke helt til tops. Detaljerne i den sammenhæng vil han ikke ind på. Man fornemmer dog, at perioden, hvor kronprinsedansen pågik i al offentlighed, hverken var rar eller den måde, som Tommy Thomsen ville have valgt, hvis han havde siddet med taktstokken.

”I det offentlige spil ville det have været knaldgodt, hvis man havde været i en forretningsmæssig situation, hvor man havde medvind, men sådan var det ikke.”

De skuffende resultater

Som led i Esplanadens første store chefrokade i juni 2006 måtte Tommy Thomsen afgive direktørposten i Maersk Line til koncernens hidtidige finansdirektør Eivind Kolding. Og siden kom de skuffende resultater og problemer i kølvandet på fusionen med containerkonkurrenten P&O Nedlloyd, som A.P. Møller - Mærsk købte i august 2005.

”Det blev en problematisk cocktail. Ledelsesmæssigt og integrationsmæssigt har det fungeret godt, men markedet var skidt, da vi overtog P&O Nedlloyd, og IT-systemerne drillede.”

Tommy Thomsen har aldrig lagt skjul på, at han drømte om en dag at nå højt.

”Det er da klart, at hvis man har ambitionerne, så har man også ambitioner om at blive gruppe-CEO på et tidspunkt, men det valg faldt på en dygtigere og mere kompetent person end mig. Det respekterer jeg fuldt ud,” siger Tommy Thomsen.

Svingdøren bevæger sig

Men den post, som han var tiltænkt, da Carlsberg-chefen Nils Smedegaard Andersen blev udnævnt til ny topchef, var ikke tillokkende.

”Når man er med på det niveau, hvor jeg er, så ved man, at svingdøren bevæger sig. Det kan ske noget, som betyder, at nu må du stoppe. Jeg var ikke enig i den kabale, der blev lagt, og jeg var ikke tilfreds med kabalen, så jeg måtte træffe en beslutning og leve med den usikkerhed, det medførte. Beslutningen var ikke svær.”

”Der er perioder, hvor man har masser af medvind, og så er der perioder, hvor man har modvind. Timingen på modvinden kan man ikke altid selv bestemme - og tidspunktet var nok ikke det bedste for mig. Sådan er livet,” siger Tommy Thomsen.

Læs hele interviewet i Berlingske Nyhedsmagasin