Lynsalg af aktier i cigarkæmpe sikrer børsnotering

Blot få dage efter at salget af aktier i Scandinavian Tobacco Group begyndte, er de fuldtegnede, erfarer Berlingske. Dermed skal meget gå galt, hvis ikke den danske børs har en ny aktie 10. februar.

Scandinavian Tobacco Group skal børsnoteres.Selskabet planlægger at sælge aktierne, så virksomheden får en værdi på 9,3 til 11 mia. kroner. Her ses adm. direktør Niels Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aktierne i tobakskoncernen Scandinavian Tobacco Group (STG) er fuldtegnede allerede halvanden dag efter, at de blev udbudt, erfarer Berlingske fra kilder tæt på processen. Det betyder, at børsnoteringen nu næsten er sikker på at blive gennemført, selv om både aktieuro og etiske overvejelser har skabt tvivl om børsplanerne.

Den store interesse sker, inden ledelsen er begyndt på præsentationerne af virksomheden – det såkaldte roadshow – uden for Danmark. Endnu venter møder med flere investorer i resten af Europa og i USA, hvoraf nogle sandsynligvis også ønsker aktier.

»Aktierne er overtegnet nu,« siger en kilde.

At aktierne allerede er overtegnet, betyder ikke, at bankerne bag noteringen stopper med at tage imod bestillinger på aktierne. I stedet vil den nye STG-aktie sandsynligvis blive overtegnet flere gange.

Efterspørgsel overgår udbud

Det er normalt, at børsnoteringer bliver overtegnet, og at der er større interesse, end der er aktier. Ved den seneste større danske børsnotering blev Novo Nordisks IT-selskab NNIT overtegnet syv gange. Ved tidligere noteringer har tallet været mindre. Tempoet, hvor STG-aktierne er tegnet på, tyder på, at den nye tobaksaktie kan nærme sig den overtegning, som skete, da NNIT blev noteret i marts sidste år.

Den store interesse betyder, at den såkaldte overallokeringsret næsten sikkert bliver udnyttet. Det er de ekstra aktier, som kan blive solgt, når der er mange investorer, som vil købe. Dermed ser det ud til, at de nuværende ejere – de to danske tobaksfonde Augustinus og C.W. Obel samt den svenske snusproducent Swedish Match – kommer til at sælge 40 pct. af aktierne mod de 35,6 pct., som det var planen at sælge uden det ekstra aktiesalg.

STG planlægger at sælge aktierne, så virksomheden får en værdi på 9,3 til 11 mia. kroner. Hvor prisen ender, er ikke afgjort, og indtil nu er mange af de allerede tegnede aktier sandsynligvis i den nedre del af intervallet.

Bagdør stadig åben

En anden usikkerhedsfaktor, som fortsat eksisterer, er, at investorerne stadig har mulig for at trække deres tilsagn. De er nemlig typisk forbundet med et forbehold, hvis der indtræffer særlige begivenheder som et terrorangreb eller en naturkatastrofe, som sender aktiekurserne dramatisk ned.

STG er en af verdens førende producenter af cigarer og pibetobak, og aktierne skal ifølge børsprospektet første gang være noteret på børsen 10. februar.

Hidtil har der været lettere usikkerhed om noteringen. I første omgang var der spørgsmålet, om investorerne vil sætte deres penge i en virksomhed, der fremstiller tobak.

Niels Frederiksen, topchef i STG, sagde i sidste uge, at hans opfattelse var, at langt de fleste investorer var klar til at købe aktier i virksomheden på trods af sundhedsrisikoen ved STGs produkter.

Men også uden for virksomheden har der været usikkerhed, fordi 2016 begyndte med stærkt svingende aktiemarkeder. Det fik i første omgang STG til at melde ud om planerne om børsnoteringen 14. januar – tre dage efter den oprindelige plan. Udsættelsen skyldtes således den store uro på markederne på grund af udviklingen i den kinesiske økonomi og de faldende oliepriser.

STG hed oprindelig Skandinavisk Tobakskompagni, men skiftede til sit oprindelige navn, da cigaretdelen House of Prince blev solgt i 2008.