Lynmanifest skal skaffe nye medarbejdere til IT-branchen

Det er nu – lige nu – at danske IT- og internetvirksomheder skal have løst problemerne med manglende hænder og investorpenge. En ny alliance går utraditionelle veje for at få den digtitale speeder trykket i bund.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: violetkaipa
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske IT- og internetvirksomheder skriger efter nye medarbejdere uden at kunne få dem og må i stigende grad udskyde at tage nye opgaver ind, fordi der ikke er hænder. Samtidig er det stadig svært at rejse penge til nye satsninger, f.eks. i udlandet, så Danmark leverer for få globale IT-succeser.

Derfor tages der nye metoder i brug for at skabe skred i udviklingen og blive hørt.

IT-Branchen, der er Danmarks største brancheforening for IT- og softwarevirksomheder, går sammen med iværksætterbrancheforeningen Copenhagen for the Win (#CPHFTW) og dens 140 medlemsvirksomheder og bruger årsmødet torsdag til på en time at skrive et manifest. Det får erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) efterfølgende overrakt som indspark til den digitale vækstplan, der igen skal gøre Danmark førende på det digitale verdenskort.

»Vi laver øvelsen at sætte 250 mennesker i spil og få en masse løsninger systematiseret og kogt ned for at sende signalet om, at dette skal gå hurtigt,« siger Michael Bak, direktør i #CPHFTW, som både har store danske selskaber som Zendesk, Momondo, Tradeshift, Unity og Trustpilot samt mindre og mellemstore som Pleo, Queue-IT, Famly og Timekit i medlemsskaren.

»Det skal ikke diskuteres i måneds- eller årevis. Alle disse virksomheder er der lige nu og står på en brændende platform. Den omkringliggende verden flytter sig langt hurtigere, end vi kan være med. Derfor skal vi lynhurtigt beskrive udfordringerne og løsningerne for politikerne, så der kan skabes arbejdspladser til danskerne. Fokus ligger på hastighed,« understreger Michael Bak.

Hver tredje opgav at få besat job

62 procent af de danske IT-virksomheder ser nu manglen på folk med rette kompetencer som den største hæmsko for vækst.

Hver tredje har helt måttet opgive at besætte ledige stillinger de seneste 12 måneder, og 27,5 procent har måttet sige nej til ordrer, fordi de mangler hænder, viser tilbagemeldingerne i februar fra 171 af de omkring 400 medlemmer af IT-Branchen.

»For et år siden så »kun« 48 procent kompe­tencemanglen som det værste. Der skal 1.000 nye uddannelsespladser om året til fra i år på de højere læreanstalter for at løse det, og det skal være de lidt hårdere uddannelser. Det er jeg bekymret for, at vi ikke når,« siger Birgitte Hass, administrerende direktør for IT-Branchen.

»Danskerne er sindssygt dygtige som digitale forbrugere, hvilket giver en utrolig platform for forretning, men vi er nødt til at være digitalt skabende. Universiteterne viser stor forståelse, men mangler penge og politisk ­vilje til en virkeligt seriøs indsats for at prioritere de nødvendige studiepladser,« siger hun.

Birgitte Hass beklager, at det er så svært at rejse penge til vækst i IT-virksomhederne:

»Vi ser for mange tidlige exit og triste historier om, at man må opgive globalisering, fordi det er for vanskeligt at rejse kapital. Pensionsselskaber er ikke dygtige til at se den nye verden, men investerer hellere i fast ejendom. Pensionskasser er kæmpe pengetanke, og de bør skyde flere penge i små og mellemstore virksomheder, som det sker i f.eks. Sverige,« mener direktøren for IT-branchen.

»Pengene skal sættes i spil til glæde for samfundet. Samtidig har andre lande bedre incitamenter til, at dygtige iværksættere kan geninvestere deres penge på rimelige vilkår. Vi er et innovativt land, som gør det godt, men kunne gøre det meget bedre, hvis politikerne turde tage de rigtige beslutninger,« siger hun og nævner fradrag for fejlslagne investeringer som en mulighed for at øge risikovilligheden.

Flere satser på Danmark

19,3 procent af de adspurgte virksomheder har inden for de seneste tre år rejst eller forsøgt at rejse penge. Størst var succesen hos professionelle investorer og dernæst hos bankerne. 47,6 procent forventer nu, at væksten skal komme uden for Danmark, hvor det for et år siden var 55,4 procent.

»Det koster at komme hurtigt ud, men det handler også om indstilling. De nye virksomheder skal tænke globalt, når de fødes – men de må gerne blive i Danmark. Det kræver en holdningsbearbejdning,« erkender Birgitte Hass fra IT-branchen.

Det gælder også for alle ikke-IT-virksomheder i forhold til at komme med på IT- og ­digitaliseringsvognen.

»Det er en udfordring for hele samfundet, væksten og velfærden. Hvis vi ikke kommer ud af starthullerne, er der en, der er ved at grave sig igennem og kommer med 100 km/timen,« siger Birgitte Hass – og gentager IT-Branchens forslag om et fradrag for alle virksomheder uanset branche, når de investerer i ny teknologi til arbejdspladsen.