Lyngby får lov at fortsætte i Superligaen

Lyngby får lov at fortsætte i Superligaen på trods af rod i økonomien hos ejeren, Hellerup Finans. DBU Licensappeludvalg retter dog samtidig en skarp kritik af klubbens håndtering af sagen.

Lyngby får lov at fortsætte i Superligaen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Kjærbye

Der bliver også superligafodbold i Lyngby efter sommerferien.

Det meddeler DBU på sin hjemmeside tirsdag eftermiddag. Tilbage i april afviste Licensudvalget ellers at give licens til Lyngby Boldklub til en ny sæson i Superligaen, da man var nervøse for kapitalen og likviditeten i klubben. Den afgørelse ankede Lyngby Boldklub videre til næste instans, DBU Licensappeludvalg, og her har man valgt at udstede en licens.

»Vi er enige med Licensudvalget i, at Lyngby BK på tidspunktet for Licensudvalgets afslag ikke havde dokumenteret klubbens evne til at fortsætte i Superligaen. I forbindelse med ankesagen har klubben blandt andet dokumenteret kapital- og likviditetsforøgelse og afhjulpet en række andre usikkerhedspunkter i klubbens budget og dermed dokumenteret, at der som minimum er økonomi til at fortsætte til udgangen af næste sæson,« skriver udvalget.

Lyngby Boldklub er ejet af Hellerup Finans, det stormomsuste investeringshus, der har trukket kedelige overskrifter i erhvervsmedierne de senere år. Sidste år blev Hellerup Finans, der har Torben Jensen som adm. direktør, meldt på randen af konkurs, og virksomheden har af flere omgange været tvunget til drastiske nedskrivninger af sine aktiver og værdier, ligesom Erhvervstyrelsen også har været på nakken af selskabet.

I det seneste regnskab fra januar præsenterede Hellerup Finans et dundrende underskud på 25 millioner kroner.

Da virksomheden ejer et sted mellem 50 og 66 procent af Lyngby Boldklub, har investeringsselskabets dårlige økonomi også været dårligt nyt for superligaklubben. Der har undervejs været sået alvorlig tvivl om, hvorvidt Hellerup Finans havde råd til at holde gang i driften hos fodboldklubben, der ellers har haft en glimrende sæson inden for kridstregerne, hvor man aktuelt står til at blive nummer fire i årets turnering.

Erhversmediet Finans har tidligere på året kunne afsløre, hvordan Hellerup Finans har skaffet penge til den trængte fodboldklub ved hjælp af eksterne investorer, der fik stillet aktier i klubben som sikkerhed.

Den økonomiske virak hos ejerne afspejlede sig også i det seneste regnskab hos Lyngby Boldklub, hvor revisorerne fra Deloitte så sig nødsaget til at lave en såkaldt afkræftende konklusion, hvor man forsimplet sagt meldte sig uenige med ledelsens konklusioner. I det her tilfælde var revisorerne ikke overbeviste om, at Hellerup Finans var i stand til at skaffe den fornødne kapital løbende.

Hellerup Finans udbyder K/S'er med stor skatterabat på invest i solprojekter Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner.

Torben Jensen har de seneste dage rettet en hård kritik mod DBU og efterlyst åbenhed og dialog fra Licensappeludvalget. Til Berlingske sagde han tirsdag - inden appeludvalget havde truffet en afgørelse - at DBU var »vanskelige« at have en dialog med.

»Vi forventer ikke særkrav eller specielle vilkår, men vi synes, det er problematisk, at vi ikke kan få en dialog,« siger Torben Jensen.

»Det er jo ikke rocket science at lave et budget i en fodboldklub, og vi har lavet et konservativt et slagsen for den næste sæson. Vi har kreditfaciliteter for 10 millioner kroner, men DBU vil endnu mere. Det er jeg uforstående over for,« lød det videre.

Men den kritik - der ligeledes er blevet luftet i andre medier de seneste dage - vælger DBU Licensappeludvalg noget usædvanligt at gå i rette med.

»Vi stiller os uforstående overfor den kritik, klubben har rejst af, at udvalget ikke har været tilgængeligt og imødekommende. Licensappeludvalget har flere gange forklaret og vejledt om det nødvendige materiale, som klubben skulle fremlægge, så det må alene stå for Lyngby BK’s regning, at det ikke har været tilstrækkelig dialog og klarhed om krav til materiale,« oplyser udvalget på DBUs hjemmeside.

Ifølge Torben Jensen arbejder Hellerup Finans fortsat aktivt på at finde en køber til klubben. Han oplyste tidligere tirsdag til Berlingske, at en køber var tæt på, men at usikkerheden om den fremtiden havde udskudt processen.

»Så snart vi har fået sikkerheden, vender vi tilbage til dem,« sagde han.

Hos Lyngbys fans kan dog glæde sig over, at der er altså også er superligafodbold på Lyngby Stadion næste sæson. En tvangsnedrykning ville ikke være ny på de kanter; tilbage i december 2001 blev klubben erklæret konkurs midt i sæsonen og blev rykket hele vejen ned til Danmarkserien.