Lyndom til russisk Mærsk-ansat

Retssystemet skulle kun bruge to en halv måned på at dømme en tidligere Mærsk-ansat for bedrageri mod det hæderkronede firma. Han skal nu fire år i fængsel og tilbagebetale 23 millioner kroner tilbage til Maersk Drilling.

Foto: Brian Bergmann.
Læs mere
Fold sammen

En russisk statsborger er blevet idømt fire års fængsel for at have bedrevet bedrageri af særlig grov beskaffenhed mod sin arbejdsgiver, Maersk Drilling.

Den 30-årige russer blev anholdt i København Lufthavn den 12. juni, og det har dermed kun taget Bagmandspolitiet 76 dage at få den tidligere Mærsk-ansatte dømt:

»Vi fik rejst tiltale mod manden allerede inden grundlovsforhøret, og det er meget tilfredsstillende, at retssystemet kan arbejde så hurtigt. Vi har haft et godt samarbejde med Retten i Lyngby og med forsvareren,« siger Per Fiig, vicestatsadvokat hos Bagmandspolitiet.

Den 30-årige arbejdede på en bore-rig ud for Afrikas vestkyst, hvor han som ledende medarbejder kunne gennemføre bedrageriet. Fupnumrene mod Maersk Drilling foregik på den måde, at den russiske mand godkendte betalinger for fiktive leverancer fra et ghanesisk firma. Størstedelen af disse beløb gik ind på den dømtes private konto via leverandøren.

Bedragerierne foregik fra marts 2011 til marts 2014, og den russiske statsborger blev til sidste fældet, da medarbejdere i Maersk Drilling fattede mistanke til ham. Medarbejderne gik til virksomhedens ledere, der kontaktede Bagmandspolitiet, som nu har fået manden dømt.

Per Fiig understreger, at sagen er ganske speciel, fordi den russiske mands eneste tilknytning til Danmark er hans tidligere arbejdsgivers nationalitet.

»Han bor i Rusland, men politiet stod klar i lufthavnen, da han skulle på besøg i Danmark. Det var et godt politiarbejde, som gjorde det muligt at gennemføre en straffesag i Danmark,« siger Per Fiig.

Den dømte 30-årige har bedt om betænkningstid, inden han afgør, om han skal anke dommen.