Lykkepille-ekspert skjulte sit bijob

Har fået påtale for ikke at oplyse om indtægter fra producent af netop lykkepiller.

Lykkepille-ekspert rådgiver dagligt læger og myndigheder om lykkepiller, men har hemmeligholdt bijob som produdent af selv samme rådgivningsobjekt: Lykkepiller. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af landets førende eksperter i depression, Poul Videbech, der rådgiver læger og myndigheder om lykkepiller, har hemmeligholdt, at han også har et lukrativt bijob hos en lykkepilleproducent. Det viser en aktindsigt, Ekstra Bladet har fået hos Lægemiddelstyrelsen. Styrelsen har derfor i 2010 givet Poul Videbech en påtalte for ikke at oplyse om, at han har fået penge af medicinalgiganten Eli Lilly for at afholde en række foredrag. Konflikten er ekstra problematisk, fordi Poul Videbeck er ansvarlig for teksten om antidepressiv medicin på lægernes opslagsværk promedicin.dk. Ekstra Bladet har tidligere afsløret, at opslagsværket blæste på Lægemiddelstyrelsens advarsler om antidepressiv medicin og ikke tilføjede livsvigtige informationer om, at gravide risikerede alvorlige bivirkninger, hvis de blandt andet fik lykkepiller fra netop Eli Lilly. - Sådan en sag er uheldig. I Lægeforeningen efterlyser vi åbenhed omkring lægers tilknytning til industrien. Patienterne må aldrig være i tvivl om, en behandling bliver iværksat til industriens bedste eller patientens bedste, siger næstformand i Lægeforeningen Yves Sales.


Læger er lovmæssigt forpligtet til at søge om tilladelse til at være tilknyttet en lægemiddelvirksomhed, fortæller Henrik G. Jensen, kontorchef i afdeling for Forbrugersikkerhed i Lægemiddelstyrelsen. - Hvis læger ikke får indberettet en tilknytning, så får de i første omgang et gult kort med henvisning til, at de skal tænke sig rigtig godt om og få styr på det, de laver. Hvis man helt åbenlyst blæser på det igen, så er næste skridt en politisag, siger Henrik G. Jensen.