Lyden får sit eget hus i København

Dansk ekspertise skal samles i Lydens Hus, som åbner senere i år i København. Her skal ideer til nye produkter vokse frem i fællesskab og forstærke den danske verdensposition inden for lyd.

Kunstnernes organisation, Gramex' direktør, John R. Kristensen, er blandt initiativtagerne til det nye Lydens Hus, som skal styrke Danmarks tag på den internationale lydverden. Foto: Gramex Fold sammen
Læs mere

Danmark har en enestående viden om god lyd, og nu åbner snart verdens første talent- og vækstfabrik inden for lyd derfor i hovedstaden.

»Lydens Hus bliver den første vækstfabrik i verden, der er specialiseret i lyd,« forklarer John R. Kristensen, administrerende direktør i Gramex, som sammen med sin underdirektør, Thomas M. Dyekjær, er arkitekten bag konceptet.

Alt under ét tag

Ideen er at samle virksomheder, der beskæftiger sig med lyd, under samme tag som iværksættere, der også arbejder med forretnings- og produktudvikling inden for lyd. Musikere, spil- og animationsudviklere, designere, teknikere og ingeniører skal altså samles i et moderne kontorfællesskab med 50 arbejdsstationer og med både lydlaboratorium og lydstudie, beliggende centralt i København.

Væksthus Hovedstadsregionen, Vækstfabrikkerne (Væksthus Sjælland) og Gramex, som varetager kunstnernes interesser, står bag Lydens Hus, som også netop har modtaget en millionbevilling fra Københavns Kommune.

»Det er lykkedes at skabe Lydens Hus, et offentligt-privat partnerskab, som jeg forventer mig meget af. Lyd er en dansk spidskompetence, men det kræver nye tiltag og samarbejder på tværs, hvis vi skal bevare den styrkeposition. I Lydens Hus møder kunstneren købmanden, ingeniøren møder uddannelsesinstitutionen, og den etablerede virksomhed møder den enkelte iværksætter,« siger John R. Kristensen.

Åbner senere i år

Lydens Hus skal åbne senere i år, så snart de rette lokaliteter er fundet. Partnerkredsen er allerede udvidet med Innovationsnetværket Dansk Lyd, der både bidrager med penge og viden.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), satser på, at Lydens Hus kan bringe nye arbejdspladser med sig.

»Københavns Kommune har medfinansieret opstarten af Lydens Hus med en million kroner, fordi vi tror på, at der kan skabes nye job til københavnerne, når vi kobler de kreative sjæle med Ph.D.-studerende og medarbejdere i virksomhedernes udviklingsafdelinger,« siger han.

Danmark har længe ligget i verdenseliten på lydområdet med navne som DALI, NAD, Libratone, B&O og GN Resound.