Lyden af Danmark skal runge i verden

Nu er der sat adresse på det nye Lydens Hus, som fra september skal samle alle iværksættere, der arbejder med og udvikler lyd – også når man f.eks. skal tale til sin støvsugerrobot. Det skal sikre Danmarks globale førerposition på lydområdet.

Danmark har længe ligget i verdenseliten på mange forskellige områder inden for lyd med navne som f.eks. DALI, NAD, Libratone, B&O og GN Resound, som laver høreapperater. Og med det nye Lydens Hus skal den position gerne generobres. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Skandinavien var engang førende i verden inden for teleindustrien – det er tabt på gulvet. Danmark har nu vind og medicin, og vi har stadig lyden og en position forrest i bussen. Hvis vi skal blive ved med at sidde dér, er vi nødt til at lave en bus, der kører rigtigt stærkt. Ellers ender vi med at blive en hestevogn!«

Derfor er administrerende direktør i Gramex, som varetager kunstnernes interesser, John R.G. Kristensen, jublende glad for, at lejekontrakten til det nye Lydens Hus nu er på plads. Til september kan 50 idemagere og iværksættere, der arbejder med alle slags lyd, rykke ind på 666 kvadratmeter »vækstfabrik med speciale i lyd« på Gl. Kongevej 11 i København og gøre klar til at lade Danmark generobre førerpositionen på lydområdet.

»Der kommer en dag efter Spotify, Wimp og de andre gode produkter, og et kvalificeret bud vil være, at der nok vil være et link til Lydens Hus i, hvad der måtte ske. Det kommer nok i højere grad fra IT- end fra musikbranchen selv. Derfor er det så vigtigt, at vi er tæt på IT-folket. De tager musikken ind i en ny æra, og hidtil har vi ikke haft erhvervslivet med. Det får vi nu. Både udøvende kunstnere og IT-iværksættere, som ikke interesserer sig for musik men for lyd, f.eks. akustik i højttalere, lyd i underholdningsbranchen m.m., skal arbejde sammen. Hvis man kan noget med en loddekolbe, er der også en stol klar. Lyd bliver desuden en enormt vigtig faktor i velfærdsbranchen, når sundhedssektoren f.eks. skal have robotter. Når man siger »støvsug!«, skal toilettet helst ikke gå i gang,« siger John R.G. Kristensen til Berlingske.

Britisk opbakning

Lydens Hus får adresse samme sted som Gramex selv. Københavns Kommune skyder en million kroner i projektet, fordi man gerne vil tiltrække fremtidige iværksættere. I praksis er det Væksthus Sjælland, som underskriver den femårige huslejekontrakt, mens Gramex stiller arbejdskraft og strategisk kunnen og viden til rådighed. Det samme gør Væksthus Hovedstadsregionen og Innovationsnetværket Dansk Lyd.

»I dag sidder iværksættere i en garage, i et lille lokale eller på et hotelværelse. Her skaber vi ikke kun en stol med udsigt over søerne i København men et skræddersyet forløb med en mentorordning og hjælp til at internationalisere iværksættervirksomheden. Fra begyndelsen får de adgang til 12 associerede partnere, og flere er på vej, hvilket giver daglig, professionel sparring – lidt frækt sagt får vi et TGV-tog, der kan trække de små med sig. Men det går begge veje,« siger John R.G. Kristensen.

Den britiske ambassadør i Danmark, Vivien Life, har allerede lovet opbakning, og Storbritannien er et af de største musiklande i verden og desuden en stor dansk samarbejdspartner, så initiativtagerne til Lydens Hus øjner gode muligheder for et større marked.

Også kulturminister Marianne Jelved (R) bakker initiativet op. Hun kalder Lydens Hus for »et spændende projekt, hvor kultur, teknologi og forretning mødes i et interessant samarbejde«.

Kommune håber på nye job

Københavns Kommune har store forventninger til, at Lydens Hus kan styrke København som kreativt centrum.

»Vi har brug for et initiativ, der kan skabe endnu mere vækst og flere job i de kreative og højteknologiske erhverv. København er i forvejen en kreativ og innovativ by, men med en ny vækstfabrik med speciale i lyd kan den blive endnu mere eftertragtet,« siger Thomas Jakobsen, direktør i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Forhåndsinteressen for at flytte ind har været stor, men først nu er adressen på plads.

»Vi har nok ikke alle cirka 50 pladser fyldt op, når vi åbner i september, men nu er den fysiske lokation, modulerne og rammerne på plads. Så nu skal vi ud og fortælle om os selv, og vi har allerede fået rigtigt mange tilkendegivelser,« siger John R.G. Kristensen fra Gramex.

Danmark har længe ligget i verdenseliten på mange forskellige områder inden for lyd med navne som f.eks. DALI, NAD, Libratone, B&O og GN Resound.