Lup på forbindelser mellem Google og Apple

De amerikanske konkurrencemyndigheder synes ikke om personsammenfald i de to teknologiselskabers bestyrelser.

Præsident Barack Obama sammen med Googles topchef Eric Schmidt og Jetblues topchef David Barger ved et møde i januar. Foto: Brendan Smialowski, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske er der lidt for tætte forbindelser mellem bestyrelserne i Internet-giganten Google og IT-producenten Apple.

Det mener den føderale handelskommission i USA (FTC), som nu har meddelt de to bestyrelser, at den agter at undersøge, om forbindelserne overtræder konkurrencelovene.

Googles topchef, Eric Schmidt, og den tidligere topchef for biotekvirksomheden Genentech, Arthur Levinson, er bestyrelsesmedlemmer i både Google og Apple, og ifølge konkurrencelovgivningen må man ikke sidde med i flere selskabers bestyrelser, hvis det mindsker konkurrencen mellem dem.

Personlig invitation

Google og Apple er i direkte konkurrence på markedet for avancerede mobiltelefoneer, Google med sit Android-styresystem, Apple med sin iPhone. Derudover har de begge software, som forsøger at trænge sig ind på Microsofts markedsandele.

Eric Schmidt, som netop er blevet udpeget til præsident Barack Obamas 20 mand store tænketank om videnskab og teknologi, trådte i 2006 ind i Apples bestyrelse efter invitation fra Apples stifter og topchef, Steve Jobs.

En løsning er, at de to bestyrelsesmedlemmer forlader hver sin bestyrelse.

Ingen kommentarer

Det er yderst sjældent, at den passus i konkurrenceloven, som kaldes Clayton Anti-trust Act of 1941, kommer i brug.

Ingen af selskaberne ønsker at kommentere undersøgelserne.

Google er i forvejen i konkurrencemyndighederens søgelys. Det amerikanske justitsministerium indledte forleden undersøgelser af, om Googles aftale med forlæggere om at indscanne og sælge bøger via Google Books er konkurrenceforvridende.