Lunken modtagelse af Windows-åbning for konkurrenter

Microsoft døjer med, at så få har en Windows-telefon. Udviklere af apps til Android- og Apple-telefoner kaster sig derfor ikke frådende over muligheden for lettere at overføre deres arbejde til Windows-verdenen, når den nye Windows 10 kommer til sommer.

Foto: Morris MacMatzen

Microsoft er rendt ind i et uventet problem med at gøre det muligt at bruge tilpassede Android- og iOS-applikationer i den nye Windows-udgave til smartphones. En række softwareudviklere er simpelthen ikke interesseret.

Windows-telefonerne døjer med ikke at have nær så mange applikationer – eller apps – til rådighed som de konkurrerende styresystemer, Googles Android og Apples iOS. En stor del af årsagen er, at så få stadig har Windows-telefoner. De seneste tal fra analysehuset IDC viser, at 81 pct. af alle nye smartphones på verdensplan leveres med Android, 15 procent med iOS og kun omkring tre procent med Windows.

Derfor har Microsoft forud for lanceringen af den nye Windows 10 til sommer meddelt, at der kommer et værktøj, så softwareudviklere lettere kan lave Windows-udgaver af deres Android- eller iOS-applikationer. Men blandt omkring 15 softwareudviklere, som nyhedsbureauet Reuters har talt med, planlægger kun en enkelt – det svenske selskab bag det populære »Candy Crush«-spil, King.com – at overføre applikationer til Windows 10. Otte er slet ikke interesseret.

Kun seks af de ti populæreste gratis apps til iOS findes også til Windows-telefoner, og to af dem har Microsoft selv udviklet.

Premiere ventes i juli

Microsoft har endnu ikke sit nye værktøj klar. Mange udviklere vil derfor først se, hvor enkelt det er, før de beslutter sig for, om de også skal satse på Windows. Microsoft regner selv med, at omkring en milliard dimser om to-tre år kører på Windows 10.

Der er ikke meldt en præcis premieredato ud for Windows 10, men forventningen er fortsat, at det bliver sidst i juli. Windows 10 bliver den første Windows, som er ens på tværs af computere, tavle-PCer og telefoner.

Windows 10 kommer ligesom tidligere i en række forskellige udgaver, men forskelligheden ligger i mængden af funktioner, ikke i, om det er til PC, tavle-PC eller mobilelefon.

Endnu foreligger der ingen priser på Windows 10, men Microsoft har tidligere meldt ud, at alle privatpersoner, der i dag bruger Windows 7 eller Windows 8 i en eller anden udgave på computere eller telefoner i løbet af det første år efter lanceringen gratis kan opgradere til Windows 10. Det vil ske gennem Windows Update.

Microsoft købte i 2014 Nokias mobilproduktion og er dermed i dag den største producent af Windows-telefoner.