Lunken dansk branding-indsats

Mange danske virksomheder er for forsigtige og konservative, når det handler om at udvikle deres brand, mener to brandguruer.

Forbrugere køber brands i dag, lige så meget som de køber det fysiske produkt. Når man samtidig ser en stigende globalisering og en øget konkurrence fra Asien, så er en virksomheds brand en unik måde at differentiere sig på,« siger brandingekspert, Martin Roll. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har brands som Carlsberg, Lego og Bang & Olufsen, der er blandt de stærkeste i verden, men mange danske virksomheder er generelt lidt for forsigtige og konservative, når de skal opbygge deres brand. Branding er mange ting: Lækkert design, god kvalitet eller god smag. Et B&O-anlæg eller en Coca-Cola på flaske. Branding handler om at skabe følelser og bevidsthed om en virksomhed og dens produkter. En virksomheds identitet kan man passende kalde det. Det er ikke noget, man bare opbygger over en nat, og det er en kompliceret opgave, men der ligger store muligheder, hvis man vil prioritere det rigtigt. Det fortæller en af verdens førende brandingeksperter Martin Roll. Et brand skal fra start af indtænkes som en fast del af hele forretningsstrategien. Her mener Martin Roll, at der er mange muligheder i Danmark, der ikke bliver grebet.

Der ligger store muligheder, men hvis de skal udnyttes, kræver det, at branding i højere grad bliver indtænkt i den overordnede strategi. Det er danske virksomheder ikke gode nok til, mener to eksperter, der har gjort det til deres levevej at arbejde med danske og globale brands.

Ø-tænkning

»Danske virksomheder skal være mere risikovillige og tage brandopbygningen et skridt videre. Forbrugere køber brands i dag, lige så meget som de køber det fysiske produkt. Når man samtidig ser en stigende globalisering og en øget konkurrence fra Asien, så er en virksomheds brand en unik måde at differentiere sig på,« siger Martin Roll.

Den holdning er den engelske branddesigner Stuart Mackay enig i. Hans londonbaserede firma, Ergo, har blandt andet haft skandinaviske kunder som Swedish Match, Hempel Paints og arkitektfirmaet Arkitema. Han fremhæver, at vi er blandt verdens bedste produktdesignere, men at vi på brandfronten stadig har meget at lære.

»I er ikke gode branddesignere i Danmark. Problemet for danske virksomheder er, at de har stort fokus på, hvordan de differentierer sig fra deres nabolande. Der er en tendens til, at man lider lidt af »ø-tænkning«. I skal være mere modige, når det handler om, hvad der kan gøres,« siger Stuart Mackay, som er adm. direktør i Ergo.

En del af strategien

»Man kan sagtens tage brandopbygningen et skridt videre i Danmark. Der er rigtig mange, der vil kunne bruge en mere strategisk tilgang til det at brande sig. Det skal helt op i toppen af organisationen, hvis det skal have en effekt. Der ikke så mange folk med i direktionerne i Danmark, der har med virksomhedens brand at gøre. Det foregår typisk i en marketingsafdeling, men alt det en virksomhed gør, har noget med brandet at gøre« siger Martin Roll, som dog mener, at der også er gode eksempler på danske firmaer, der har forstået det.

Selv om der er mange eksempler på gode brands, der er store millionforetagender, så er effektiv branding langt fra forbeholdt de store, der har råd til at betale for engelsk rådgivning.

»Størrelsen på virksomheden er ikke afgørende. Det handler om at have styr på sin strategi, innovation og kultur. Når man gjort det, skal man forklare markedet, hvilket brand man vil bygge op. Men det kræver, at man tør tage nogle store skridt væk fra vanetænkningen. Små virksomheder har oftest lettere ved at omstille sig hurtigt. Det er en fordel,« siger Martin Roll.