Lundbeck-topchef skyder med skarpt: Bernie Sanders ville dumpe et faktatjek

Den amerikanske topdemokrat Bernie Sanders' angreb på medicinalbranchens moral preller fuldkommen af på Lundbeck-topchef Kåre Schultz, der mener, at den tidligere præsidentkandidats påstande er blottet for faktuelle kendsgerninger.

Lundbeck-topchef Kåre Schultz er ikke bekymret for, at en ny amerikansk præsident vil kunne gøre livet surt for de globale medicinalselskaber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom den amerikanske valgkamp er spækket med anklager om, at medicinalbranchen er grådig og tænker på penge frem for patienter, er Lundbeck-topchef Kåre Schultz på ingen måde bekymret over, at der vil komme knas i det danske medicinalselskabs maskineri på den anden side af valget i USA.

Kåre Schultz har med sin strategi for Lundbeck satset hele butikken på, at medicinalselskabet fra Valby kan hæve salget på det altafgørende amerikanske marked. Indtil videre med stor succes: For et år siden hentede Lundbeck omkring 44 pct. af sin omsætning i USA, mens det i dag er 54 pct. af selskabets salg, der kommer fra det amerikanske marked.

Lundbeck er både lykkedes med at komme ud til flere patienter og er samtidig sluppet helt fri af de problemer med prispres i USA, som over de seneste måneder har barberet meget store milliardlunser af Novo Nordisks markedsværdi.

At den toneangivende demokratiske toppolitiker og Hillary Clinton-støtte, Bernie Sanders, sent tirsdag aften lancerede et skarpt angreb på de globale medicinalselskabers prisstigninger i USA, gør ikke det store indtryk på Kåre Schultz.

»Nu har der altså været stor opmærksomhed på det tema, så længe jeg kan huske. Det er ved at være mange år siden, at Hillary Clinton første gang kommenterede det her,« siger Kåre Schultz og tilføjer, at der rent strukturelt ikke er sket nogen væsentlig ændring på det amerikanske marked de seneste mange år.

Bernie Sanders siger, at »folk dør eller bliver mere syge, fordi de ikke har råd til insulin«. Det handler altså her om insulinproducenter, men det kunne lige så godt være jer, han havde langet ud efter. Skyder Sanders helt forbi målet her?

»Det må stå for hans egen regning. Jeg har ikke læst, hvad han har sagt, men uden at komme nærmere ind på det, så forestiller jeg mig, at hvis man lavede et faktatjek på det udsagn, ville det være faktuelt forkert.«

Du ser altså ikke en større forandring i de her prisdiskussioner og et ændret miljø i USA, hvor der er kommet en større lup på medicinalselskabernes indtjening, end der har været tidligere?

»Nej, det gør jeg ikke. Det har været et emne i hver eneste valgkamp de seneste mange år. Hvis vi husker lidt tilbage, var det jo et kæmpe emne i forbindelse med Obamacare. Det var et kæmpe emne for Hillary Clinton for omkring 15 år siden, så jeg ser ikke noget nyt. Jeg forventer ingen strukturel ændring af den måde, det amerikanske system fungerer på. De aktører, der er i USA nu, vil formentlig være de samme aktører, vi ser om både to og fire år. Og det er uanset, hvem der bliver præsident,« siger Kåre Schultz.