Lundbeck slår hul på Brasilien med væksthåb

Historien om medicinalselskabet Lundbeck har i 2015 primært handlet om massefyringer og nedskæringsprogrammer. Med en godkendelse af selskabets væksthåb og antidepressiv Brintellix i Brasilien kan Lundbeck nu krydre en hård periode med lidt godt nyt.

Kåre Schultz og Lundbeck har fået godkendt sit antidepressiv Brintellix i Brasilien, der er verdens fjerde største marked for antidepressiv medicin. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER

Med en blåstempling fra de brasilianske myndigheder får Lundbeck med sit væksthåb og antidressiv Brintellix nu adgang til et marked, der regnes for verdens fjerde største og har en anslået markedsværdi i omegnen af fem milliarder kroner årligt.

Nyheden om godkendelsen fra Brasilien kommer som et særdeles velkomment plaster på såret for Lundbeck i et år, hvor de store overskrifter hos det danske medicinalselskab har handlet om massefyringer og nedskæringer.

»Det hjælper at få sådan nogle gode nyheder, det er klart. Det er helt sikkert motiverende for medarbejderne at se, at alt vores hårde arbejde bliver anerkendt,« siger Ole Chrintz, der er vicekoncerndirektør for internationale markeder og Europa hos Lundbeck.

Lundbeck har hos de brasilianske myndigheder fået en udvidet godkendelse af Brintellix, der betyder, at midlet også bliver anerkendt som et medikament, der kan afhjælpe problemer som koncentrationsbesvær og glemsomhed hos svært depressive patienter. Lundbeck håber, at de amerikanske myndigheder når til samme konklusion angående den udvidede brug, når sundhedsmyndighederne i USA fælder sin endelige dom til foråret.

Sydbanks medicinalanalytiker Søren Løntoft Hansen vurderer, at det kan være afgørende for Lundbeck, at selskabet med den udvidede godkendelse af Brintellix formår at skille sig ud fra mængden.

»Det er særdeles vigtigt for Lundbeck at komme ind på et relativt stort marked og endda med en godkendelse, som anerkender, at Brintellix har nogle karakteristika, som adskiller midlet fra andre medikamenter. Det er positivt, at man kan tilbyde en differentiering, når man kommer ind på de her store markeder«, siger Søren Løntoft Hansen.

Hos Lundbeck betragter Ole Chrintz godkendelsen i Brasilien som en del af en større fortælling om det danske medicinalselskabs vej til en stærkere markedsposition i de såkaldte »emerging markets«. For Lundbeck gælder det blandt andet Latinamerika, markeder i Asien og Mellemøsten.

»Vi har omkring 20 i pct. af vores salg i »emerging markets«, så det er et meget vigtigt marked for os, hvor der også er kraftig vækst. Brasilien er en stor stjerne i sig selv i og med, at det kun er USA, Japan og Canada, der er større end det brasilianske marked,« siger Ole Chrintz.

Ifølge børshuset Jefferies har Brintellix sammen med Lundbecks skizofrenimiddel Rexulti milliardpotentiale. Jefferies fremlagde for en lille måned siden en analyse af de to Lundbeck-produkter i kølvandet af en rundspørge blandt en række amerikanske psykiatere.

Det amerikanske børshus skrev i sin rapport, at over 25 pct. af depressionspatienterne lider af kognitive forstyrrelser. Hvis den amerikanske lægemiddelstyrelse vælger at opdatere indlægssedlen for Brintellix, så midlet får anerkendt sin effekt på kognitive funktioner hos depressive patienter, vil 70 pct. af psykiaterne øge receptudskrivningen af midlet, vurderede Jefferies.

»Det er Lundbecks væksthåb, som skal være med til at bringe selskabet tilbage på indtjeningssporet,« siger Søren Løntoft Hansen om Lundbecks nye antidepressiv.

Brintellix blev lanceret på markedet i USA og flere europæiske lande i 2014.