Lundbeck skifter ud

Der er store udskiftninger på vej i medicinalselskabet Lundbeck. Bestyrelsesformand Flemming Lindeløv træder af blot et år før topchefen Claus Bræstrups planlagte afsked.

Lundbecks bestyrelsesformand Flemming Lindeløv forlader sin post. Foto: Morten Juhl Fold sammen
Læs mere
Lundbecks bestyrelse og ejer sender et klart signal til omverdenen om, at der nu for alvor skal sadles om i medicinalselskabet, der står med store pipelineproblemer.

Det er dommen fra en række headhuntere efter efter selskabet i går meddelte at Flemming Lindeløv stopper som bestyrelsesformand blot omkring et år før topchefen Claus Bræstrup skal udskiftes.

Headhunterne påpeger, at den nye bestyrelsesformand, der kommer fra en ledende stilling fra medicinalgiganten Merck, har den helt rette profil, når Lundbeck skal forhandle med internationale selskaber om opkøb af stoffer eller virksomheder.

»Per Wold-Olsen kommer ind med en meget stærk international profil og stærke faglige kompetencer, og det sender et klart signal til omverden. Hans baggrund er uhyre relevant i forhold til de udfordringer, som Lundbeck står over for nu,« siger Jens Howitz, adm. direktør i Russell Reynolds Associates.

Farvel til Lindeløv
I forbindelse med gårsdagens halvårsregnskab meddelte Lundbeck, at bestyrelsesformand Flemming Lindeløv vil træde tilbage efter næste generalforsamling i april 2008.

Den nye formand, Per Wold-Olsen, er relativt ukendt herhjemme, men kendt i branchen med over 30 års erfaring fra medicinalgiganten Merck, hvor han til sidst var med i den øverste ledelsesgruppe.

Hans erfaring fra branchen får da også headhuntere til at give bestyrelsens beslutning en blåstempling.

»Per Wold-Olsen er et rigtig godt kort. Han har arbejdet internationalt og kender den farmaceutiske industri og dens spillere rigtig godt. Der er ikke så mange oplagte opkøbskandidater i Danmark, så Lundbeck skal per definition ud og forhandle på et internationalt plan,« siger Steen Ernland, partner og direktør hos Korn/Ferry International.

Fordele med ny formand
Lundbeck står langt bedre rustet i kampen om at få fyldt op i den vaklende pipeline med den nye formand. Det er uanset hvilken vej Lundbeck vælger at tage for at løse deres problem, vurderer Ole Tjørnemark fra Horton International.

»Skal Lundbeck lave opkøb, finde samarbejde, lave fælles viderudvikling eller jointventures og nytænkning af stoffer, er det en klar fordel, hvis også bestyrelsen er gearet og klædt på til den fremtid. Det er de i høj grad med den nye bestyrelsesformand,« siger Ole Tjørnemark, partner hos rekrutteringsfirmaet Horton International.

Det ligger dog også i kortene at adm. direktør Claus Bræstrup skiftes ud i 2009. Men det ser headhunterne ikke som noget problem.

»Det naturligt at bestyrelsesformanden udskiftes nu, og det samme for direktøren i 2009. Så længe de ikke bliver udskiftet på præcist samme tidspunkt, er der ikke noget problem i det,« siger Ole Tjørnemark.

Gårdsdagens meddelelse har skabt spekulationer om, hvorvidt Flemming Lindeløv er blevet fyret af bestyrelsen for ikke at have klaret opgaven tilfredsstillende.

Den udlægning af sagens afviser Flemming Lindeløv selv. Han understreger, at han under alle omstændigheder stod til at forlade posten senest om to år på grund af EU-regler om at bestyrelsesformænd højest må sidde på posten i 12 år.

»Hvis man ville fyre mig, synes jeg, det er mærkeligt at gøre det over en 10-årig periode. Det kan jeg ikke tro, og det er der ikke tale om. Vi har diskuteret sagen åbent og i en god dialog. En dialog, vi allerede begyndte på før sommerferien,« siger han.