Lundbeck satser milliarder på skizofreni-pille

Medicinalselskabet Lundbeck går i offensiven og satser milliarder på at udvikle en ny pille til behandling af skizofreni. Lundbeck tager selv alle omkostninger til udviklingsprogrammet.

Lundbeck satser adskillige milliarder på en række studier med et nyt middel mod skizofreni, fortæller medicinalselskabets forskningsdirektør Anders Gersel Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lundbeck sætter nu fart under en af sine mest lovende lægemiddelkandidater i en satsning til flere milliarder kroner. Det sker, da medicinalselskabet fra Valby sender sin skizofreni-medicin med programnavnet Lu AF35700 frem til den afgørende fase III, som er sidste test for en medicinalkandidat, før produktet kan blive registreret og sendt på markedet.

Hos Lundbeck fortæller forskningsdirektør Anders Gersel Pedersen, at selskabet nu skal i gang med en række komplicerede studier, der løber op i flere milliarder kroner.

»Vi taler om adskillige milliarder kroner for at lave sådan et hold studier. Vi sætter nu det første studie i sving og forventer ikke, at det er tilstrækkeligt, men vi venter lidt med det næste studie. Frem for at brænde to studier af på én gang indleder vi med et, som vi lærer af, og kører videre med et andet senere,« siger Anders Gersel Pedersen.

Lundbecks skizofreni-satsning er det første eksempel på, at selskabet kører benhårdt efter den strategi, som topchef Kåre Schultz fremlagde i forbindelse med Lundbecks årsregnskab i februar. Her lagde topchefen vægt på, at Lundbeck over årene ikke har fået nok ud af sine produkter, fordi selskabet har efterladt en stor del af indtjeningen til samarbejdspartnere.

Derfor skulle Lundbeck fremover satse på at bære sine midler frem til markedet på egen hånd. Og det er netop, hvad Lundbeck gør med sit skizofrenimiddel. Det betyder, at det danske medicinalselskab selv løber hele risikoen med midlet, men samtidig også kan snuppe hele gevinsten, hvis medikamentet bliver en succes.

At Lundbeck kører uden partnerskab betyder, at selskabet må tage alle afgørende beslutninger selv. Med en partner er der større mulighed for at få rådgivning og sparring undervejs og dermed måske opnå større sikkerhed for, om studierne kører, som de skal.
Anders Gersel Pedersen anerkender, at Lundbecks solosats lægger et større tryk på organisationen, men er sikker på, at selskabet er gearet til at løse udfordringen.

»Kan det være problematisk? Ja. Men på den anden side er folk ansat her i troen på, at man er god til det, man går og laver. Vi har en særdeles kompetent organisation, som igennem mange år har drevet klinisk forskning inden for det her område med stor succes, så jeg har overhovedet ingen betænkeligheder,« siger forskningsdirektøren.

Med udviklingen af midlet går Lundbeck særligt efter at ramme en patientgruppe, som ikke har gavn af de behandlingsmuligheder, der i forvejen findes på markedet. Ifølge Anders Gersel Pedersen lider millioner af patienter af såkaldt behandlingsresistens, når det gælder skizofreni.
Samtidig vil Lundbeck forsøge at udnytte, at midlet har en meget lang halveringstid sammenlignet med de behandlinger mod skizofreni, der i forvejen findes på markedet.

Når halveringstiden er lang er det en fordel for patienterne, da midlet dermed er aktivt i kroppen i længere tid. Netop patienter med skizofreni har ofte det problem, at de glemmer at tage deres medicin, som typisk er en tablet én gang dagligt. Med en lang halveringstid bliver risikoen for et tilbagefald i sygdommen mindre, hvis man glemmer sin medicin, da stoffet bliver længere tid i kroppen

I første omgang går Lundbeck efter at foretage en række studier, hvor patienterne skal indtage en tablet én gang om dagen, men det ligger i overvejelserne, at selskabet måske kan skille sig yderligere ud fra de eksisterende produkter på markedet, hvis det lykkes for Lundbeck at udvikle et præparat, som ikke nødvendigvis skal indtages hver dag.

»Hvis vi kunne nå frem til at give en behandling med en tablet én gang om ugen, vil det da være meget attraktivt. Det vil vi da ikke udelukke, at vi kan gøre med det her stof, men i første omgang gælder det om få kørt en stor basisundersøgelse igennem, så vi kommer frem til, at vi har et tilstrækkeligt stærkt produkt til denne patientgruppe,« siger Anders Gersel Pedersen.

Lundbeck vurderer, at fase III-forsøgene med skizofrenimidlet Lu AF35700 vil have en tidshorisont på omkring fem år.