Lundbeck-regnskab præget af omstruktureringer

Medicinalselskabet Lundbeck leverede dårligere end ventet i andet kvartal.

Foto: Torkil Adsersen

Medicinalselskabet Lundbeck leverede dårligere end ventet i andet kvartal, der helt som forudset var præget af mistet salg i forbindelse med europæiske patentudløb på et par af selskabets bedst sælgende lægemidler.

Årsagen til det overraskende dårlige resultat er ifølge koncernen, at Lundbeck i forbindelse med restruktureringer vil hensætte og nedskrive for 1,7 mia. kr. i tredje kvartal. Dertil kommer en stor reklassificering af forsknings- og udviklingsudgifter med negativ effekt på 4800 mio. kr.

Omsætningen landede godt nok på 3629 mio. kr. mod 3448 mio. kr. i den tilsvarende periode af 2014. Analytikerne estimerede en omsætning på 3460 mio. kr. i perioden ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates.

Men driftsresultatet (EBIT) blev et underskud på 4833 mio. kr. mod et overskud på 274 mio. kr. i andet kvartal sidste år. Analytikere havde ventet et driftsunderskud på 206 mio. kr.

Målt på det ordinære driftsresultatet, kerne EBIT, som er den linje i regnskabet, Lundbeck guider på, viste perioden et overskud på 135 mio. kr. mod 439 mio. kr. sidste år.

På bundlinjen fik Lundbeck et underskud på 3906 mio. kr. mod ventet et ventet tab på 251 mio. kr.

Årsagen til det skuffende resultat for medicinalkoncernen skal dels findes i, at Lundbeck indleder et restruktureringsprogrammet, der koster dyrt i regnskabet for 2015. Medicinalselskabet venter dermed nu et driftsunderskud på 7 mia. kr.

Programmet skal reducere den totale omkostningsbase med cirka 3 mia. kr. Som led i restruktureringen nedlægges 1000 omkring stillinger i driften og på hovedkontoret. Nedskrivningerne i forbindelse med programmet ventes at blive omkring 1,7 mia. kr., der bogføres i tredje kvartal.

Desuden anlægger Lundbeck et mere konservativ tilgang til sine produktrettigheder, hvilket udløser en reklassificering af 4,8 mia. kr, der belaster forsknings- og udviklingsomkostningerne i andet kvartal.

TV: »Massefyring er en klassisk Kåre Shultz-aktion«