Lundbeck pisker sine trækheste: »Vores forretning kører bedre end antaget«

Medicinalselskabet Lundbeck bringer tirsdag morgen godt nyt til sine investorer. Med henvisning til stærke salgstal for koncernens fire nøgleprodukter hæver selskabet sine forventninger til hele 2019.

Deborah Dunsire har været topchef i Lundbeck i godt et år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Der er gang i salgsvognen hos Lundbeck, når det gælder selskabets fire nøgleprodukter. Af den grund kan det danske medicinalselskab tirsdag morgen hæve sine forventninger til 2019.

»Vi er meget tilfredse med vores gode finansielle resultater for de første ni måneder af 2019. På baggrund af disse opjusterer vi nu forventningerne til både omsætning og indtjening for hele året, da vores forretning kører bedre end antaget,« siger Lundbeck-topchef Deborah Dunsire i en kommentar til regnskabet.

Det fremgår af regnskabet, at selskabet kan levere sin opjustering, fordi Lundbecks vigtigste produkter har leveret en fremgang på 29 procent eller et salg på 6,7 milliarder kroner. Det svarer til over halvdelen af selskabets samlede omsætning i årets første tre kvartaler.

Lundbecks fire store trækheste er: Antidepressivet Brintellix, skizofrenimidlerne Abilify Maintena og Rexulti samt midlet Northera, der bruges mod svimmelhed hos patienter med Parkinsons.

Med en baggrund i de fire midlers fremgang forventer Lundbeck nu en omsætning på mellem 16,7 og 16,9 milliarder kroner for 2019 samt et driftsresultat på mellem 3,4 og 3,7 milliarder kroner. Selskabets tidligere på bud på et endeligt resultat for 2019 lød på en omsætning på mellem på 16,3 og 16,7 milliarder kroner og et driftsoverskud på mellem 3,2 og 3,6 milliarder kroner.

I midten af september lagde Lundbeck-topchef Deborah Dunsire 13 milliarder kroner på bordet i et opkøb af medicinalselskabet Alder, der satser på at have et nyt middel til behandling af migræne klar til det amerikanske marked allerede næste år.

I regnskabet skriver Lundbeck, at opkøbet af Alder vil give ekstra omkostninger på omkring to milliarder kroner i 2020.

Med opkøbet af det amerikanske medicinalselskab forsøger Deborah Dunsire at løse en klar udfordring i Lundbeck, som har vokset sig større og større i kølvandet på flere store skuffelser i virksomhedens egne laboratorier.

Lundbeck snublede i efteråret 2018 med et lovende middel mod skizofreni, som floppede på sidste trin af udviklingstrappen frem mod markedet. Det samme skete i efteråret 2016, hvor forsøg med et potentielt lægemiddel mod Alzheimers sygdom viste, at midlet ikke havde nogen nævneværdig effekt.

Derfor har erkendelsen i Lundbeck-ledelsen længe været den, at selskabets egen pipeline ganske enkelt er for tynd i toppen.

I 2018 landede Lundbeck den højeste indtjening i virksomhedens historie med en omsætning på 18,1 milliarder kroner og et driftsoverskud på 5,3 milliarder kroner i 2018.

Den rekord kommer ikke til at blive slået i 2019, hvor medicinalselskabet bliver hårdt ramt af, at patentet på lægemidlet Onfi, der bruges til epilepsiformen Lennox-Gastaut syndrom, er løbet ud.

Det er forventningen, at Lundbecks salg af Onfi i år vil falde med over to milliarder kroner sammenlignet med 2018.

Det betyder, at Lundbecks samlede omsætning i 2019 formentlig vil krybe under de 17 milliarder kroner.