Lundbeck og Novo frygter biotekdød

Det er ikke kun de små og mellemstore biotekselskaber, der frygter konsekvenserne af den alvorlige økonomiske krise, som har ramt branchen. Danmarks to største medicinalvirksom­heder kræver i skarpe vendinger handling fra politisk hold.

Der er brug for politisk handling, lyder opsangen fra Danmarks to største medicinalvirksomheder Novo Nordisk og Lundbeck, der i usædvanligt skarpe vendinger blander sig i debatten om krisen i dansk biotek. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en stor fejl at tro, at man ikke behøver at gøre noget for at sikre de bedste rammevilkår for vækstlaget af små og mellemstore biotek­virksomheder, blot fordi vi allerede er begunstiget med tre store og velpolsterede medicinalvirksomheder herhjemme.

Derfor er der brug for politisk handling, lyder opsangen fra Danmarks to største medicinalvirksomheder Novo Nordisk og Lundbeck, der i usædvanligt skarpe vendinger blander sig i debatten om krisen i dansk biotek.

Der er igen kommet fokus på de finansielle problemer i biotekbranchen, efter at Berlingske i går kunne offentliggøre en ny undersøgelse fra interesseorganisationen Medicon Valley Alliance, der viser, at de 49 små og mellemstore biotekselskaber, der er med i organisationen, har brug for op mod én milliard kroner i risikovillig kapital, hvis de skal fastholde det nuværende aktivitetsniveau.

For halvdelen af selskaberne er situationen så alvorlig, at de vil forsvinde fra landkortet, hvis det ikke lykkes dem at skaffe mindst 130 millioner kr. i kapital inden for de næste seks måneder.

»Fra et samfundsperspektiv forstår jeg simpelthen ikke, at regeringen ikke gør mere for at hjælpe i vækstlaget. Det kunne ske ved at stille mere offentlig risikovillig venturekapital til rådighed. Man har en del i dag, men det rækker ikke. At udvikle nye lægemidler kræver kapital i en helt anden målestok, end når man udvikler mindre teknologiske produkter. Det har man simpelthen ikke forstået i regeringen,« siger forskningsdirektør Peter Hønggaard Andersen fra Lundbeck.

Han frygter bl.a., at udenlandske medicinalvirksomheder vil bruge krisen i dansk biotek til at opkøbe endnu ikke modnet teknologi. Og selv om krisen også giver gode opkøbsmuligheder for Lundbeck, så er det ikke gavnligt set ud fra et samfundsmæssigt perspektiv.

Rekrutteringsproblemer

Samtidig frygter han, at en lukning af halvdelen af de små og mellemstore virksomheder i Medicon Valley vil skabe rekrutteringsproblemer hos Lundbeck. Den frygt deles af Novo Nordisk.

»En bred underskov af mindre manøvredygtige biotekselskaber øger mobiliteten mellem det akademiske og det industrielle miljø og er med til at sikre et dynamisk miljø, som tiltrækker de rette innovative talenter. Det betyder, at vi kan opbygge meget stærkere kompetencer, end vi ellers ville have kunnet, blandt andet fordi talenterne bevæger sig mellem de forskellige sektorer. Derfor vil det kunne mærkes, hvis selskaberne forsvinder,« siger forskningschef i Novo Nordisk, Børge Diderichsen, der i 1997 var blandt initiativtagerne til Medicon Valley.

Han mener, at politikerne har sovet i timen.

»Vi er begunstiget af at have tre velpostrede, fondsejede medicinalvirksomheder, som har klaret sig godt. Det har måske været med til at lulle politikerne lidt i søvn. Men det er en stor fejl at tro, at man ikke behøver at gøre noget for at sikre de bedste rammevilkår for de nye Novo Nordisk'er, som kan være på vej,« siger Børge Diderichsen.

Han mener, at Medicon Valley har været en succes, når det gælder branding af Øresundsregionens kompetencer inden for biotek. Til gengæld kniber det gevaldigt med at leve op til målet om at være den tredjebedste biotek­region i Europa.

»Medicon Valley som brand lyser op i forhold til mange af konkurrenterne ude i verden. Når det så er sagt, så har vi i de senere år set en vældig ekspansion af lignende aktiviteter, ikke mindst i Asien. Så man skal ikke tro, at man kan hvile på laurbærrene,« siger Børge Diderichsen.