Lundbeck-model skal stoppe henrettelser i USA

Lundbeck er klar til at hjælpe den amerikanske medicinalkoncern Hospira med at forhindre salg af koncernens medicin til henrettelser i USA.

Foto: PAUL BUCK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Lundbeck er sluppet ud af mediernes søgelys, når det gælder misbrug af selskabets medicin Nembutal til henrettelser i USA, fortsætter menneskerettighedsorganisationen Reprieve kampen for at stoppe brugen af lægemidler til henrettelser. Det sker med Lundbeck som backup. Reprieve har kastet sine øjne på den amerikanske medicinalkoncern Hospira, der producerer hospitalslægemidler og -udstyr. Selskabet har i årevis produceret lægemidler, som anvendes til henrettelser, og er gentagne gange blevet kritiseret for det, senest i januar 2011, da selskabet forsøgte at få gang i produktionen af bedøvelsesmidlet Sodium Thiopental i Italien. Efter pres fra Reprieve greb den italienske regering ind, og Hospira stoppede produktionen. Herefter begyndte de amerikanske delstater at bruge Lundbeck-midlet Nembutal, som bliver produceret for Lundbeck af Hospira. Anledningen til, at Hospira nu igen er kommet i dødsstrafmodstandernes søgelys er, at den israelske medicinalkoncern Teva i sidste måned efter dialog med Reprieve meddelte, at selskabet ikke agter at genoptage produktionen af det muskelafslappende middel Pancuronium Bromid eller Pavulon. Stoffet bruges ved de fleste henrettelser i USA for at sikre, at dødsfangen ligger helt stille, efter at han eller hun er bedøvet, men før vedkommende får en indsprøjtning med et lægemiddel, som standser hjertet. »I april 2010 indstillede vi produktionen på vores amerikanske fabrik, som producerer de fleste af vores injekserbare produkter. Et af de produkter var Pancuronium Bromid. Siden har vi genoptaget dele af produktionen, men vi har ingen aktuelle planer om at genoptage produktionen af Pancuronium Bromid,« skriver Tevas kommunikationsdirektør i USA, Denise Bradley, i en e-mail til Berlingske Business. Resultatet af Tevas beslutning er, at Hospira nu er den eneste amerikanske producent af midlet. Dermed rykker kampen for at få medicinalindustrien til at stoppe med at levere medicin til henrettelser tilbage til USA, efter at Reprieve har været i klinch med virksomheder og myndigheder i Storbritannien, Tyskland, Schweiz, Danmark, Italien, Indien og Israel.

Lundbeck vil gerne dele erfaringer

Reprieve henvendte sig for en måned siden til Hospira og foreslog, at selskabet indfører den samme form for begrænset distribution, som den danske medicinalkoncern Lundbeck gjorde for Nembutal fra 1. juli i år. Samtidig har Reprieve spurgt Lundbeck, om det danske selskab er villig til at dele sine erfaringer og viden om etablering af begrænset distribution af lægemidler med andre virksomheder. Den rolle er Lundbeck parat til at påtage sig. »Reprieve har spurgt, om vi kunne være interesserede i at give vores erfaringer med kontrol af distribution videre til andre virksomheder, og vi deler gerne vores viden på området, hvis vi kan medvirke til at begrænse misbrug af lægemidler,« siger Anders Schroll, kommunikationsdirektør hos Lundbeck. Ifølge Anders Schroll er det muligt for andre medicinalvirksomheder at kopiere det distributionssystem, som Lundbeck nu har opbygget omkring Nembutal, og som betyder, at det reelt er umuligt for amerikanske fængsler at få fat i lægemidlet ad legal vej. »Hvis vi taler om et lægemiddel, der bliver brugt på samme måde som Nembutal, hvor man kan identificere en bestemt patientgruppe og de behandlingscentre og hospitaler, der bruger det, så er det muligt. Men hvis der for eksempel er tale om håndkøbsmedicin, kan det ikke bruges,« siger Anders Schroll. Pavulon er et injekserbart lægemiddel, som udelukkende bruges af anæstesilæger i hospitalsvæsnet. Lundbeck har dog ikke hørt fra Hospira i forbindelse med sagen. Det samme gælder Reprieve. Reprieves talskvinde, Maya Foa, mener imidlertid, at der er al mulig grund til, at Hospira hurtigst muligt får standset salget til fængselsvæsnet. »Problemet med Pavulon er, at det udelukkende bruges kosmetisk ved henrettelser for at spare den følsomme tilskuer for synet af et menneske i smerte, hvis henrettelsen går galt. Hospira er en respektabel virksomhed, der altid har udtrykt modstand mod brugen af selskabets lægemidler ved henrettelser, men det her er noget, ingen etisk sundhedsudbyder bør ønske sig at blive kædet sammen med. Vi håber derfor at kunne komme i dialog med Hospira om en mulig løsning i lighed med den Lundbeck fandt frem til. Det vil nemlig betyde, at Hospira ikke behøver trække midlet fra markedet,« siger Maya Foa.

INFOshop: Se her før du investerer i biotekaktier