Lundbeck køber amerikansk virksomhed til 1,5 millarder kroner

Lundbeck køber Abide Therapeutics for 1,65 mia. kr. og forpligter sig til at betale fremtidige udviklings- og salgsmilepæle på op til en mia. kr. til den nuværende ejergruppe.

Lundbeck køber amerikansk virksomhed for 1,65 mia. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Overtagelsen af amerikanske Abide Therapeutics giver Lundbeck adgang til en ny forskningsplatform til at udvikle nye lægemiddelklasser til behandling af et bredt spektrum af hjernesygdomme, men også til et USA-baseret forskningscenter, oplyser Lundbeck i en fondsbørsmeddelelse.

Ifølge Lundbecks topchef, amerikanske Deborah Dunsire, giver købet Lundbeck en helt særlig mulighed for at styrke sin forskningsportefølje.

»Abides innovative R&D-platform giver os en enestående mulighed for at styrke vores forskningsportefølje både nu og langt ind i fremtiden og placerer Lundbeck i en position, hvor vi kan levere mange nye og innovative behandlinger af hjernesygdomme,« siger Deborah Dunsire og uddyber.

»Overtagelsen af Abide giver Lundbeck en differentieret kemo-proteomisk platform til at udvikle nye lægemiddelklasser til behandling af et bredt spektrum af hjernesygdomme, startende med dem, der udnytter det endocannabinoide systems terapeutiske potentiale,« siger hun.

Abide har ifølge Lundbeck udviklet en verdensklasseplatform, der fokuserer på opdagelsen af potente og selektive serinhydrolasehæmmere. Serinhydrolaser er en af naturens største og mest alsidige enzymklasser, og inkluderer lipaser, esteraser, thioesteraser, amidaser, peptidaser and proteaseri.

ABX-1431 er det af Abides projekter, der er længst fremme, og det har ifølge Lundbeck potentialet til at imødekomme flere indikationer inden for psykiatri og neurologi. Ifølge Lundbeck undersøges det indledningsvis i kliniske forsøg som det første stof af sin slags til behandling af Tourettes syndrom og neuropatisk smerte.

Abide oplyser i samme meddelelse, at det er Lundbecks engagement i hjernesygdomme, der overbeviste ejerkredsen om, at de to selskaber sammen står bedre rustet til at opfylde Abides målsætning om at udvikle nye lægemiddelstoffer, der kan gøre en afgørende forskel i livet for patienter med forskellige neurologiske og psykiatriske lidelser.

»Dette, sammen med støtten til vores forskningscenter i La Jolla, betyder, at vi kan fortsætte med at udnytte ekspertisen fra Ben Cravatt's laboratorium ved The Scripps Research Institute og bevare vores enestående forskningsteam,« udtaler Alan Ezekowitz, administrerende direktør for Abide.

Når overtagelsen er endelig godkendt, vil Abides laboratorium i La Jolla, Californien blive et lægemiddelforskningscenter i USA for Lundbeck, fremgår det.