Lundbeck-formand går over til Novo

Per Wold-Olsen skal i bestyrelsen i investeringsselskabet Novo A/S hjælpe med at gennemføre fondens ambitiøse milliardinvesteringer.

Per Wold-Olsen bliver medlem af bestyrelsen for Novo A/S. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Novo Nordisk Fondens investeringsselskab Novo A/S, der med opkøbet af 26 procent af ingrediensproducenten Chr. Hansen i sidste uge, indledte en ny opkøbs- og ekspansionsstrategi, har hentet nyt blod til sin bestyrelse.

Med virkning fra 1. december 2011 er Novo A/S’ bestyrelse blevet udvidet fra fire til fem personer. Ny i bestyrelsen er Lundbecks tidligere bestyrelsesformand Per Wold-Olsen, der i dag blandt andet er bestyrelsesformand for GN Store Nord, Exiqon og den amerikanske biotekvirksomhed Gilead Science. 64-årige Per Wold-Olsen har en fortid som medlem af koncernledelsen i den amerikanske medicinalgigant Merck.

»At vi har fået Per Wold-Olsen med i bestyrelsen er en væsentlig styrkelse. Han kommer ind med en kommerciel farmabaggrund. Det er en styrke, vi har manglet i bestyrelsen, mest i relation til de store investeringer, vi er i gang med at foretage,« siger Henrik Gürtler, administrerende direktør i Novo A/S.

Det drejer sig dels om de investeringer i virksomheder, som har nået den fase, hvor de får produkter på markedet, via Novo Growth Equity, dels om de nye milliardopkøb af modne kvalitetsvirksomheder, som Novo A/S indledte med købet af aktieposten i Chr. Hansen.

Foreløbig har Novo Growth Equity investeret i tre fremadstormenede medicinalselskaber, svenske Aerocrine, der laver produkter til diagnostisering af luftvejssygdomme, det britiske specialfarmaselskab Archimedes Pharma, der er ved at lancere et middel mod cancersmerter i USA, og svenske Orexo, der har medicin mod smerter og søvnløshed på hylden.

»Vi har manglet et bestyrelsesmedlem med særlig ekspertise inden for kommercialisering af lægemidler. Det får vi med Per Wold-Olsen. Men han skal også hjælpe i forbindelse med de virksomheder, vi nu er i gang med at købe. Her skal vi naturligvis sikre, at deres forsknings- og udviklingsafdelinger kører professionelt, men vi har også brug for én i bestyrelsen, der har en mening om, hvordan man får kommercialiseret tingene,« siger Henrik Gürtler.

Ifølge Per Wold-Olsen, der også i sin tid blev hentet ind som bestyrelsesformand for henholdsvis Lundbeck og GN Store Nord med henvisning til hans erfaring med at kommercialisere nye produkter, er det langtfra tilfældigt, at han har valgt at bruge en stor del af sin tid på bestyrelsesarbejde i den danske farma- og medicoindustri.

»Jeg begyndte min karriere i MSD, som er en del af amerikanske Merck, i 1970erne og endte med at tilbringe hele mit professionelle liv i Merck. Den gang jeg forlod Norge, havde vi en utrolig stærk medicinalindsutri med selskaber som Novo Nordisk, Lundbeck, Pharmacia og Nycomed. I dag er der kun Novo Nordisk og Lundbeck tilbage. Hvis jeg kunne hjælpe og bidrage til at fastholde en stærk farmaindustri i Norden, så vil jeg gerne det,« siger Per Wold-Olsen, der stoppede som formand for Lundbecks bestyrelse med henvisning til, at han i stigende grad havde påtaget sig konsulentopgaver i medicinalindustrien, og at han derfor af hensyn til mulige fremtidige interessekonflikter, ikke kunne fortsætte.

Bestyrelsesposten hos Novo A/S har dog intet med den sag at gøre, forsikrer Per Wold-Olsen.

»Jeg blev først kontaktet af det globale searchfirma, som hjalp Novo A/S med at finde et nyt bestyrelsesmedlem, i sensommeren sidste år, efter at det var offentligt kendt, at jeg havde forladt bestyrelsesformandsposten i Lundbeck,« siger Per Wold-Olsen.