Lundbeck-ejer jagter fremtidens biotekstjerner: Det er som i »Løvens Hule«

Med et investeringsbudget på flere hundrede millioner kroner om året er Lundbeckfonden konstant på udkig efter fremtidens biotekhåb. Berlingske Business tog med en af fondens investeringseksperter til knald eller fald-møder med biotekiværksættere, der ligesom i TV-programmet »Løvens Hule« søger kapital hos pengestærke investorer.

Casper Breum fra Lundbeckfonden er på jagt efter fremtidens biotekstjerner på Europas største life science-konference, BIO-Europe, der for første gang nogensinde er nået til Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det summer i salen. Velklædte arbejdsbier sværmer fortravlet forbi hinanden på flere forskellige sprog mellem reklamesøjler fra medicinalgiganter som Merck, Bayer og Boehringer Ingelheim.

For første gang nogensinde er Europas største life science-konference i Danmark.

Alle, der er noget ved musikken i den branche, har trukket et par dage ud af kalenderen for at pleje netværk, føre sig frem eller lede efter nye steder at investere.

I et hjørne af den store konferencesal i Bella Center gør en gruppe briter ophold ved en indbydende kombination af gratis champagne og drømmekage. Et par skridt derfra er en mand med kraftig amerikansk accent i gang med at spærre et kreditkort. Han fortæller i telefonen, at han har fået hævet et helt specifikt beløb, som han intet kender til.

Den uheldige amerikaner befinder sig omkring 50 meter fra den zone i Bella Center, hvor der for alvor er store penge på spil for biotekbranchens udvalgte.

Her har arrangørerne bygget en mindre landsby bestående af flere hundrede små mødebokse, hvor biotekselskaber går på speeddate med potentielle investorer.

Reglerne er nogenlunde som i det kendte TV-program »Løvens Hule«:

De håbefulde iværksættere har omkring en halv time til at overbevise en potentiel investor om, at han eller hun skal investere et millionbeløb i netop deres biotekbaby.

»Det er som i Løvens Hule«

Casper Breum er en af flere investorer, der er mødt op i Bella Center for at vende tommelfingeren op- eller nedad.

»Det er som i »Løvens Hule«. Enten kan vi lide selskabet og vil vide mere om projektet, eller også har det ingen interesse. Ligesom i »Løvens Hule« er der en gang imellem selskaber, som simpelthen ikke har tænkt tingene helt igennem. Langt de fleste, jeg møder, er dog dybt seriøse og dygtige mennesker. Du møder ikke ret mange i den her branche, hvor hjernen ikke kører hurtigt,« siger Casper Breum.

Den danske investor er seniorpartner hos Lundbeckfonden Ventures, der hvert år investerer for op mod 400 millioner kroner i biotekselskaber fra hele verden.

Casper Breum er i fuld gang med forberedelserne til dagens første speeddate. Om lidt venter et møde med biotekselskabet Ionctura, som har hjemme i Schweiz.

Den schweiziske delegation tropper op i stærkeste opstilling og sender både selskabets topchef og forskningsdirektør ind i den lille mødeboks, hvor Casper Breum sidder klar ved et aflangt bord med en kridhvid dug.

Her mødes Casper Breum med repræsentater for det schweiziske biotekfirma Ionctura. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

De to kvindelige biotekdirektører præsenterer Casper Breum for en række projekter rettet mod cancer. De fremhæver særligt en bestemt lægemiddelkandidat, men understreger samtidig, at selskabet har flere skud i bøssen.

Det lyder umiddelbart meget godt, men Casper Breum er skeptisk.

»Hvorfor ikke bruge alle jeres kræfter på at fokusere på ét projekt?« spørger han.

Han begynder at bide sig fast.

»Har I en målsætning om at blive børsnoteret?«

»Går I efter at blive købt op af et medicinalselskab?«

»Hvad er jeres største frygt?«

»Mange af de spørgsmål, jeg stiller, går på, om de har gjort deres hjemmearbejde og har styr på strategien,« siger han, da mødet er forbi.

Casper Breum, seniorpartner i Lundbeckfonden Ventures

»Det er som i »Løvens Hule«. Enten kan vi lide selskabet og vil vide mere om projektet, eller også har det ingen interesse. «


For år tilbage ville en speeddate med et lille schweizisk biotekselskab med fokus på vacciner mod cancer slet ikke have fundet sted.

»I begyndelsen sagde vi: Onkologi er for voldsomt – det kan vi simpelthen ikke overskue. Nu er det bare blevet sådan, at et sted mellem en tredjedel og 40 procent af alt i biotek på den ene eller anden måde er knyttet til onkologi. Derfor vil jeg sige det sådan, at det giver god mening at se på det,« siger Casper Breum.

Pengene skal tilbage på bogen

For Lundbeckfonden Ventures er et af de afgørende parametre for at lægge penge på bordet, at det potentielle afkast på en investering ikke ligger milevidt ude i fremtiden. Pengene skal helst tilbage på bogen inden for fire år og investeres i nye muligheder.

»Vi kigger efter investeringsmuligheder, som kan afsluttes inden for en overskuelig årrække. Vi går ikke ud i et otteårsprojekt. Hvis det er for tidligt, hvor selskaberne først skal i gang med at lave dyreforsøg, tager det bare for lang tid,« siger Casper Breum.

Forud for den store biotekmesse i Bella Center har Lundbeckfonden Ventures fået omkring 200 forespørgsler om møder. Ud af det antal er omkring 170 blevet afvist. Derfor kommer langt de fleste biotekselskaber slet ikke i nærheden af fondens pengekasse.

»Der er virkelig mange, der gerne vil tale med os, så vi er nødt til at bruge grovfilen,« lyder det fra Casper Breum.

En mand, der har fundet vej gennem nåleøjet, er hollandske Gerben Moolhuizen. Den 50-årige biotekmand har siden juni været den øverst ansvarlige i selskabet ISA Pharmaceuticals.

På samme måde som repræsentanterne fra schweiziske Ionctura er Gerben Moolhuizen på jagt efter en større millionindsprøjtning.

Hollænderen indleder med at tvivle på, om Lundbeckfonden nu også reelt er interesseret i selskaber, der udvikler midler mod cancer, men får grundlæggende en glimrende start på sin præsentation.

Casper Breum er kritisk over for »setuppet« i det hollandske biotekselskab ISA Pharmaceuticals. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Han støder dog hurtigt på grund. Det store problem for hollænderen er, at hans selskab i forvejen er bundet op på en stor partnerskabsaftale med den amerikanske biotekvirksomhed Regeneron.

Det faktum er ikke spiseligt for Casper Breum, der efter biotekkonferencens første to møder ligner en mand, som muligvis er blevet klogere, men næppe vender tilbage til Lundbeckfondens hovedkvarter med oplagte investeringsmuligheder i sin taske.

»Det handler også om at holde fingeren på pulsen og se, hvad der rører sig derude,« siger Casper Breum, inden han haster videre til en planlagt reception.