Lundbeck-chef erkender krise

Den øverste chef i medicinalkoncernen Lundbeck erkender, at hans virksomhed er i en kritisk situation. Der skal findes nogle nye indtjeningskilder, som kan tage over i 2012, for lige nu mangler der kandidater i Lundbecks egen skuffe med udviklingsprojekter.

- Katastrofe er her på ingen måde. Dyb krise heller ikke. Men krise, ja, siger Lundbeck-topchef Claus Bræstrup, til Jyllands-Posten.

Lige nu tjener Lundbeck over 60 pct. af sine penge på antidepressionsmedicinen Cipralex og Lexapro, som produktet sælges under i hhv. Europa og USA. Men i perioden 2012-2014 udløber patentet for de to storsællerter, og billige kopier melder sig omgående på markedet og minimerer Lundbecks indtjening.

Som medicinkoncernens skuffe med kommende lægemidler ser ud nu, er der ingen kandidater, som med sikkerhed kan tage over indtjeningsmæssigt. De er enten ikke langt nok fremme i udviklingen, eller de er for snævre rent markedsmæssigt til for alvor at kunne trække den manglende indtjening i fremtiden.

- Jeg har ikke decideret sagt, at vi skal have købt nogle nye lægemidler. Men jeg har sagt til organisationen, at hvis der findes et lægemiddel, som passer, og som vi kan købe til en fair pris, så skal vi den onde lyneme have det, siger Claus Bræstrup til Jyllands-Posten.

At det er planen at købe op, fremgår også klart af, hvad Claus Bræstrup sagde til den nyansatte finansdirektør Anders Götzsche, da han fik jobbet i maj. Udover at fastholde den nuværende, gode indtjening og effektivitet fik han følgende dosmerseddel.

- Hans arbejdsopgave er at etablere en struktur, som vil være i stand til at gennemføre opkøb. Det vil sige en struktur, så vi for det første kan vurdere de virksomheder, som kommer til salg, for det andet en struktur som sikrer, at vi har et finansielt beredskab, så vi kan slå til, hvis der viser sig muligheder, siger Claus Bræstrup.

Rb-Børsen.