Lundbeck bekendt med regelbrud

Allerede i oktober henvendte Lundbecks koncernchef, Ulf Wiinberg, sig til bestyrelsesformanden om en gave, som han har modtaget uden formandens tilladelse. Det har nu kostet ham jobbet.

Ulf Wiinberg er nu forhenværende adm. direktør for Lundbeck, men kan gå med et gyldent håndtryk på 19 millioner kroner. Foto: Malte Kristiansen Fold sammen
Læs mere

Det blev skæbnesvangert for Ulf Wiinberg, at han i december 2013 tog imod en gave på 55 aktier i det unge biotekselskab Stratified Medical af dets ejer.

Det var i strid med Lundbecks interne retningslinjer, at Wiinberg ikke fik bestyrelsesformandens tilladelse til at tage imod aktierne, og hvad, der var særligt skærpende, var, at Lundbeck som selskab i januar 2014 købte cirka to pct. af aktierne i Stratified Medical for 19 mio. kr.

Lundbecks bestyrelsesformand, Håkan Björklund, fortalte mandag på en telekonference, at Wiinberg i anden halvdel af oktober informerede sin formand om, at han muligvis havde brudt medicinalvirksomhedens »code of conduct« ved at have modtaget de 55 aktier fra Stratified Medical uden tilladelse fra bestyrelsesformanden.

Mandag trådte Wiinberg så tilbage, efter at Lundbeck i den seneste måneds tid har haft interne og eksterne jurister til at undersøge Wiinbergs regelbrud.

»Efter at have undersøgt sagen nøje med hjælp fra eksterne advokater har vi konstateret, at det er et alvorligt brud på vores code of conduct, og sker det, er det umuligt for os at lade det passere uden konsekvens. Vi beklager det, fordi vi gerne ville have beholdt Ulf,« sagde Håkan Björklund, som påpegede, at virksomheden tager de interne retningslinjer meget alvorligt, og at det primært er Ulf Wiinberg selv, der har stået for kommunikationen af reglerne.

Interesseret i research og udvikling

Håkan Björklund oplyser, at Lundbeck investerede i Stratified Medical, fordi man var interesseret i dets teknologi, og at Lundbeck med sin investering håbede at komme tættere på det lille selskabs research og udviklingsaktiviteter. Björklund oplyser til Berlingske Business, at det var Lundbecks forskningsafdeling, der var meget interesseret i den teknologi, som Stratified Medical udviklede.

»I bestyrelsen spurgte vi vores leder af R&D-afdeling, om det var godt som en forskningsinvestering, og han sagde ja. Men der var intet usædvanligt i Ulfs ageren i løbet af processen, og det har vi spurgt alle, der var indblandet, om,« siger Håkan Björklund til Berlingske Business. Udefra kunne det ligne returkommission, at Ulf Wiinberg først får aktier i et selskab, og at Lundbeck efterfølgende køber aktier i samme selskab.

»Det er derfor, at vi har fået udredet det her. Det har vi fået både internt og med to eksterne advokatfirmaer, og der er intet der tyder på, at det skulle være tilfældet,« siger Håkan Björklund. Ulf Wiinberg fratræder da også med en fratrædelsesgodtgørelse på 19 mio. kr. Til Ritzau Finans forklarer Ulf Wiinberg selv, at han i første omgang anså aktierne i Stratified Medicals fra stifteren for at være en symbolsk gave fra en god ven. Derefter glemte han alt om dem.

»Siden viste det sig, at det teoretisk er en værdifuld gave, jeg har fået, og da jeg indså det, rapporterede jeg selv til bestyrelsen, at jeg havde begået en fejl, og et potentielt brud på vores interne retningslinjer,« siger Ulf Wiinberg til Ritzau Finans.