Lundbeck-aktien får kæmpe kæberasler fra USA

Aktionærerne i medicinalselskabet Lundbeck vågner tirsdag morgen op til en grim nyhed fra USA, der får selskabets aktie til at falde med lige knap 10 pct. De amerikanske sundhedsmyndigheder har i første omgang bortdømt et af selskabets helt store fremtidshåb.

Foto: Torkil Adsersen. Lundbecks aktie styrtdykker tirsdag morgen efter dårlige nyheder fra USA.
Læs mere
Fold sammen

Lundbecks aktionærer vågner tirsdag op til en rigtig skidt første arbejdsdag efter påske, da det danske medicinalselskabs aktie fra fondsbørsens åbning styrtdykker med næsten 10 pct. På ganske få minutter har Lundbeck dermed sagt farvel til over fem milliarder kroner af sin markedsværdi.

Investorerne sælger ud af Lundbeck-aktien, fordi det danske medicinalselskab natten til tirsdag stik mod forventningerne i markedet kunne fortælle, at de amerikanske myndigheder alligevel ikke - i hvert fald i første omgang - vil blåstemple selskabets fremtidshåb og antidepressiv Brintellix som et medikament, der kan gavne depressionsramte, som lider af koncentrations- og hukommelsessvigt.

En komité under den amerikanske lægemiddelstyrelse anbefalede ellers allerede i begyndelsen af februar, at Lundbeck-midlet kunne få udvidet sin indlægsseddel, så antidepressivet også bliver anerkendt for sin evne til at hjælpe patienter med hukommelsessvigt.

Det danske medicinalselskab har været igennem en svær periode, som kulminerede i august sidste år, hvor omkring 1.000 ansatte blev præsenteret for en fyreseddel. Midt i de hårde tider har Lundbecks topchef, Kåre Schultz, flere gange klynget selskabets fremtidsudsigter op på salget af Brintellix. Topchefen har igen og igen udnævnt midlet som verdens bedste antidepressiv.

Den udvidede godkendelse af Brintellix har stor betydning for Lundbecks muligheder for at få bedre fat i det vigtige amerikanske marked.

Det amerikanske børshus Jefferies fremlagde i oktober 2015 en analyse, hvor Brintellix sammen med Lundbecks skizofrenimiddel Rexulti blev udpeget som de absolutte hjørnesten i det danske selskabs medicinalportefølje. Jefferies skrev i sin rapport, at over 25 pct. af depressionspatienterne lider af kognitive forstyrrelser. Hvis den amerikanske lægemiddelstyrelse opdaterer indlægssedlen for Brintellix, så midlet får anerkendt sin effekt på kognitive funktioner, vil 70 pct. af psykiaterne øge receptudskrivningen af midlet, vurderede Jefferies.

Brintellix blev lanceret på markedet i USA og flere europæiske lande i 2014.