Lundbeck-aktien drøner i vejret på USA-nyhed

Der er fuld fart på Lundbeck-aktien torsdag morgen. Det er den amerikanske lægemiddelstyrelses positive syn på Lundbeck-midlet Brintellix, der giver aktien vinger. Efter blot et kvarters handel er den danske medicinal-aktie oppe med 12 pct.

Lundbeck-aktien har fuld fart på torsdag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lundbeck er centimer fra at få sit antidepressivmiddel Brintellix blåstemplet som et medikament, der kan gavne depressionsramte, som lider af koncentrations- og hukommelsessvigt. De amerikanske myndigheder fælder først sin endelige dom i slutningen af marts, men sent onsdag aften fik Lundbeck et forvarsel fra USA, der tyder på, at midlet vil slippe igennem nåleøjet.

En komité under den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, anbefalede onsdag med stemmerne otte mod to, at Lundbeck-midlet Brintellix kan få udvidet sin indlægsseddel, så antidepressivet også bliver anerkendt for sin evne til at hjælpe patienter med hukommelsessvigt.

Hos patienter, der benytter sig af almindelige antidepressive midler, klager op mod en tredjedel over, at de har problemer med at koncentrere sig eller gå på arbejde. Og det er den målgruppe, som Lundbeck gerne vil ramme.

Det danske medicinalselskab har været igennem en svær periode, som kulminerede i august sidste år, hvor omkring 1.000 ansatte blev præsenteret for en fyreseddel. Midt i de hårde tider har Lundbecks topchef, Kåre Schultz, flere gange klynget selskabets fremtidsudsigter op på salget af Brintellix. Topchefen har igen og igen udnævnt midlet som verdens bedste antidepressiv.

Det er dog ikke kun i Lundbecks interne maskinrum, at midlet bliver udpeget som et absolut nøgleprodukt. Det amerikanske børshus Jefferies fremlagde i oktober 2015 en analyse, hvor Brintellix sammen med Lundbecks skizofrenimiddel Rexulti blev udpeget som de absolutte hjørnesten i det danske selskabs medicinalportefølje.

Det amerikanske børshus skrev i sin rapport, at over 25 pct. af depressionspatienterne lider af kognitive forstyrrelser. Hvis den amerikanske lægemiddelstyrelse vælger at opdatere indlægssedlen for Brintellix, så midlet får anerkendt sin effekt på kognitive funktioner, vil 70 pct. af psykiaterne øge receptudskrivningen af midlet, vurderede Jefferies.

»Det er Lundbecks væksthåb, som skal være med til at bringe selskabet tilbage på indtjeningssporet,« siger Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank, om Lundbecks antidepressiv.

Brintellix blev lanceret på markedet i USA og flere europæiske lande i 2014.