Lundbeck afviser at blande sig i uvildig forskning

Lundbeck er i The Independent blevet anklaget for at blande sig i et uafhængigt studie. Lundbeck afviser dog anklagen.

Lundbeck laboratorie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

The Independent skriver onsdag, at Lundbeck beskyldes for urent trav i forbindelse med et uvildigt sammenligningsstudie mellem Lundbecks to antidepressiver: Cipralex og Cipramil. 

Artiklen er baseret på undersøgelser, som non-profit-organisationen The Bureau of Investigate Journalism har foretaget. Ifølge dem har en medarbejder fra Lundbeck haft forbindelse til studiet. Hos Lundbeck afviser udviklingschef, Anders Gersel Pedersen, at sagen skulle have noget på sig."Ideen om, at vi skulle have en interesse i det, er som udgangspunkt forkert. Der er allerede offentliggjort data, som forklarer forskellen, så hvorfor skulle vi begynde yderligere et studie? På tidspunktet for undersøgelsen fandtes der allerede uvildige undersøgelser og Lundbecks egne undersøgelser, som viste forskellen på Cipralex og Cipramil," forklarer Anders Gersel Pedersen.

Studiet, som the Independent omtaler, er foretaget af russiske Arbacom og konkluderede, at Cipralex virker bedre end Cipramil. Studiet skulle være den første uvildige undersøgelse af forskellen mellem de to antidepressiva. Men Lundbeck mener, at der på det tidspunkt allerede var adskillige undersøgelser, som viste forskellen. Da studiet blev offentligt i 2007 i det anerkendte tidsskrift Clinics Therapeutics blev en Lundbeck-medarbejder Markus Kornfield takket for at hjælpe med at revidere manuskriptet.Derudover hævder Bureau of Investigate Journalism, at de har set en e-mail, som Lundbeck-medarbejderen skulle have sendt til en kvindelig medarbejder fra Arbacom i 2005, hvor der var en kopi af studieprotokollen og henvisninger til fejl i undersøgelsen.

Men Anders Gersel Pedersen fortæller, at denne person aldrig har været ansat i Lundbeck, men i stedet en uafhængig konsulent.

"Personen, der har sendt e-mailen har intet med Lundbeck at gøre," siger Anders Gersel Pedersen.

The Independent skriver, at det britiske sundhedssystem årligt bruger omkring 25 millioner pund på Cipralex, selv om det billigere Cipramil udskrives ni gange så ofte. Cipralex koster 14 pund, mens Cipramil kun koster 1,31 pund.