Lun vinter gør kartofler sjældne og dyre

Støder du på en dansk kartoffel, så nyd den, mens du kan. Til foråret vil der næppe være mange af dem tilbage.

Netop nu er den lune vinter nemlig godt i gang med at tage sin del af en i forvejen ganske beskeden årgang, siger Bjarne Pedersen, råvarechef hos landets største kartoffelpakkeri, det avler-ejede G-kartofler i Grindsted, til JydskeVestkysten.

- Varmen forvirrer kartoflerne. De går ikke i vinterdvale men tror, det er forår. Og så sætter de spirer. Det er en klar kvalitetsforringelse, siger han.

Spirerne er ikke det eneste problem. Varmen betyder, at kartoflerne, hvor af langt de fleste ligger i kuler, begynder at rådne. Der er simpelthen ikke koldt nok til, at de kan holde så længe:

- Vi får langt større affaldsmængder og en ringere afregning. Og der er næppe danske kartofler at få i april. Så må vi nok i gang med at importere kartofler, og de bliver dyre. Der vil være rift om dem, spår Bjarne Pedersen.

Også Flensted går i importtanker, siger Johannes Nielsen, direktør for landets største kartoffelforædlingsvirksomhed:

- Vi kan allerede nu se, at vi vil komme til at mangle 20 procent af det, vi er kontraktligt forpligtet til at levere til vores kunder. Sidst på foråret er vi nødt til at hente kartoflerne i Nordafrika, siger han.

Det bliver dyrt - men nødvendigt:

- Vi har faste kontrakter, vi er nødt til at leve op til. Men vi er i gang med at drøfte med kunderne, at det bliver svært at levere det hele. Og at prisen vil stige. Heldigvis har vi mødt forståelse for det. Problemet er det samme over hele Europa, siger Johannes Nielsen.

I den kuriøse afdeling har Flensted i øvrigt forbudt sælgerne at sælge mere til kunderne end det, man er forpligtet til at levere.