Lukketidsrusen fortsætter hos Vestas

Vestas har indledt torsdag på samme måde som onsdag: Med at høste tre vindmølleordre i rap. Det er stadig det vigtige, amerikanske marked, der lægger store ordrer, fordi de skal nå en vigtig støtte-deadline. Og de mange ordrer viser kun toppen af isbjerget i USA.

Den amerikanske PTC-ordning skaber en stor mængde ordrer for Vestas, der i 2016s døende dage høster den ene ordre efter den anden. PTC-ordningen blev i starten af året forlænget i fire år med et års retroaktiv virkning under den afgående præsident, Barack Obama (billedet). Fold sammen
Læs mere
Foto: MONICA M. DAVEY

Det er ikke kun på Black Friday, at amerikanerne går shopamok. Når det drejer sig om vindmøllemarkedet, så ruller der også rigtig mange millioner dollars i ugen mellem jul og nytår. Det mærkede Vestas for første gang onsdag, hvor selskabet fik ordrer for sammenlagt 291 (megawatt) MW i USA, hvilket svarer til omkring fem procent af alle vindmøller, der i øjeblikket snurrer i Danmark.

Men julen varer åbenbart længe i Vestas-hovedkvarteret i udkanten af Aarhus, for i løbet af torsdagen har vindmølleproducenten modtaget yderligere ordrer fra USA på sammenlagt 250 MW, og de mange ordrer er drevet af én ting: Den amerikanske PTC-skatterabat.

Skatterabaten blev i starten af 2016 forlænget med fire år, men støtten fra PTC-ordningen trappes langsomt ned, så allerede om tre dage får vindmølleudviklere mindre støtte end i dag. Og hvis den fulde støtte skal opnåes, så skal man have brugt fem procent af kapitalomkostningerne ved projektet inden kalenderen skifter til 2017 - derfor de mange lukketidsordrer i USA.

Reglen om de fem procent giver den naturlige konsekvens, at der er yderligere 95 pct. af vindmølleparken, som der stadig skal betales for. Disse penge skal naturligvis bruges på andet end vindmøller, men fra analytikerkorpset omkring Vestas lyder vurderingen, at de nuværende USA-ordrer formentlig svarer til en tiendedel af den endelige kapacitet. Vestas ordrehøst her torsdag formiddag på 250MW kan altså på sigt oversættes til ordrer for omkring 2.500 MW, hvis alt går vel.

Slutspurten i 2016 døenede dage har ændret Vestas ordreår fra 12 gode måneder til en decideret rekord. Med dagens ordreindgang og med forventningerne til ikke-annoncerede ordre i kvartalet runder Vestas formentlig den magiske grænse på 9.000 MW, og det har Vestas aldrig tidligere gjort.