Lukket iTunes kan koste Apple gigantbøde

Den norske forbrugerombudsmand har mistet tålmodigheden over, at indkøbt musik kun kan høres på Apple-udstyr. Danmark støtter krav.

Apple skal ikke bestemme, på hvilket udstyr man skal kunne høre den musik, der er købt ind i Apples netmusikbutik iTunes, siger den norske forbrugerombudsmand. Foto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den norske forbrugerombudsmand har tabt tålmodigheden med Apple, som derfor har fået en frist på en måned til at sikre, at musik købt via Apples musikbutik iTunes kan flyttes til også andre digitale musikafspillere. Ellers vanker der store bøder.

Forbrugerombudsmand Bjørn Erik Thon agter at slå hårdt til Apple, som i februar i år stillede til skideballe.

»iTunes har haft to år til at indrette sig efter vore krav, og der er ikke sket noget nyt efter mødet i februar,« siger han.

På mødet blev det nemlig aftalt, at der skulle sælges musik, som ikke er låst med kopispærringer, som gør det umuligt at flytte indkøbt musik ud af Apple-verdenen. Ifølge norsk lov har købere af digital musik eller digitale film lov at bruge det købte på enhver afspiller, men det er umuligt i øjeblikket.

Frist til 3. november

Nu har forbrugerombudsmanden sat en frist til 3. november. Ellers indbringer han sagen for Markedsrådet, hvor Apple - på grund af sin størrelse - står til at få en betragtelig bøde i størrelsesordenen 100.000-400.000 euro.

Den norske sag følges med interesse i Danmark, Finland, Frankrig, Holland og Tyskland, som alle har meldt deres støtte til Bjørn Erik Thon.

Kopispærringen kan helt legalt omgåes ved, at man brænder de købte musiknumre ned på en CD og derefter »ripper« den, altså omdanner den til typisk MP3-musikfiler. MP3-formatet kan nemlig ikke spærres, og derefter kan man aflytte musikken på enhver afspiller.