Lukkeloven har ramt Udkantsdanmark hårdt

De små dagligvarebutikker lukker på stribe et år efter, at den nye lukkelov trådte i kraft. Det går hårdt ud over Udkantsdanmark, siger ekspert.

Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye lukkelov, der trådte i kraft for et år siden, har været en katastrofe for de mindre butikker, der før 1. oktober 2012 havde eneret på at holde åbent efter klokken 17.30. Det skriver Kristeligt Dagblad.

96 butikker er allerede lukket i år. Til sammenligning lukkede i gennemsnit 69 dagligvarebutikker årligt i perioden fra 2009 til 2012, skriver avisen.

Dermed har lukkeloven betydet, at der i Udkantsdanmark er blevet længere mellem indkøbsmulighederne, og at yderområderne har mistet flere lokale arbejdspladser.

Det er ellers stik imod politikernes hensigtserklæringer, siger Jørgen Møller, lektor ved Institut for Planlægning på Aalborg Universitet:

»Det er jo gået, som mange af os forudsagde. Faktisk er jeg overrasket over, hvor hårdt ramt de små købmænd, de lokale supermarkeder og tankstationerne er blevet, så politikerne har virkelig et troværdighedsproblem«.

Jørgen Møller vurderer, at konkurrencen kun vil blive endnu hårdere i de kommende år, og at man snart vil åbne for en diskussion om, hvorvidt man vil lade gigantiske supermarkeder komme til Danmark, hvilket planloven i dag forhindrer.

»Det vil sænke prisen på varerne, men også sætte pres på lønningerne, fordi man så skal hente overskuddet et andet sted fra. Jeg tror, de også kommer til Danmark, for det var forbrugerne, der fik ændret lukkeloven, og det bliver også deres behov, der dikterer den videre udvikling,« siger Jørgen Møller.


 Læs også: "Analyse af 55 nethandelsvirksomheder"