Lukkelov dæmper turisters forbrug

Der er vækst i turister, som kommer til København for at shoppe. Men lukkeloven skuffer turisterne og lægger en dæmper på deres forbrug, vurderer Danmarks Turistråd og butikkerne selv.

Krydstogtsturister og kinesere med købelyst bliver skuffede, når de kommer til Strøget i København. Mange af dem rusker forgæves i butikkernes døre om aftenen og i weekenden og bliver skuffede over at finde dem låst.

Lukkeloven skuffer ikke blot turisterne. Det dæmper forbruget og er en barriere for udviklingen af turismen i Danmark, vurderer VisitDenmark.

»Kineserne klager over, at de ikke kan nå at shoppe, mens de er i København. Der er generelt mange turister, der bliver overraskede over de danske åbningstider. De forstår ikke, at butikkerne ikke har åbent om aftenen, lørdag eftermiddag eller om søndagen. For dem er det del af et moderne samfund,« siger Flemming Bruhn, direktør hos VisitDenmark.

Vigtigt at kunne shoppe
Lukkeloven lægger en særlig dæmper på væksten i city break besøg, dvs. korte turistbesøg typisk over en weekend med bl.a. det formål at shoppe.

»En stor del af det går ud på at shoppe. Når de så finder ud af, at butikkerne har lukket om søndagen, er det et problem. En del vælger Danmark fra, mens andre bruger færre penge, mens de er der,« siger Flemming Bruhn, der ikke tør give en vurdering af, hvad det betyder i tabte indtægter for butikkerne.

Undersøgelser fra VisitDenmark viser da også, at mulighederne for at shoppe er så vigtige for folk, at det for mange er en grund til at vælge en bestemt destination.

Næsten 40 pct. af alle rejsende ser shoppingmuligheder som en af grundene til, at de valgte deres sidste feriested i udlandet, viser en markedsanalyse fra 2005.

Hos Georg Jensen på Strøget har man fået dispensation til at holde åbent hver søndag, og det giver særligt mange besøg fra turisterne.

»Vi oplever helt klart, at turisterne forventer, at der er åbent om søndagen. Vi åbner kl. 12 om søndagen, og vi kan se, at de allerede rusker i døren tidligt søndag morgen. Salget om søndagen er stigende,« siger Jakob Sinding, retail manager hos Georg Jensen.

Weekendåbne butikker
Også hos butikkernes talsmand kan man se fordele i en mere liberal lukkelov end den nuværende, der giver butikkerne mulighed for at holde åbent til kl. 17 om lørdagen og på udvalgte søndage. Lukkeloven skal op til behandling i Folketinget igen i 2009.

»Det er klart, at København er et mere attraktivt sted at komme både som krydstogtturist og som city breaker, hvis butikkerne er åbne i weekenden.

Omvendt er det jo også nogle meget forbrugstunge kundegrupper, som vi er meget interesserede i,« siger Thomas Fokdal, formand for Københavns City Center, en forening for butikkerne i indre by.

Han påpeger dog, at søndagsåbent vil fungere bedst, hvis alle butikkerne i indre by bliver enige om at udnytte den, så gennemstrømningen bliver større.

Den konklusion er Group 88 enig i. De driver nogle af de mest populære luksusmærker på Strøget, bl.a. Gucci-, Mulburry og Burburry-butikkerne.

»Fra min stol er det ikke så sort og hvidt. Bliver søndagsåbent mere udbredt, vil der virkelig være en efterspørgsel. Vi ville helt sikkert være med på det, hvis vi kunne finde et fælles fodslag med de andre butikker herinde,« siger Thomas Møller, salgs- og marketingchef hos Group 88.