Lukkede profiler og nynazistisk musik: Teknologigiganter griber ind over for ekstremister

Apple-topchef giver millionbeløb til bekæmpelse af had, og Spotify fjerner musik, der hylder hvidt overherredømme. Men indgrebene truer ytringsfriheden, siger borgerrettighedsorganisation.

Spotify fjerner nu musik med ekstremistiske budskaber, og Apple-topchef Tim Cook vil tredoble alle donationer, som Apple-ansatte giver til organisationer, der bekæmper had. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens teknologigiganter griber nu for alvor ind over for højreekstremistiske budskaber oven på det voldelige og dødelige udfald af demonstrationer i den amerikanske delstat Virginia.

Flere topchefer har trukket sig fra præsident Donald Trumps rådgivningsgrupper i protest mod Trumps manglende fordømmelse af optøjerne, hvor en højrenationalist kørte sin bil direkte ind i en gruppe moddemonstranter og forårsagede en 32-årig kvindes død samt sårede 19 andre, heraf alvorligt.

To millioner dollar fra Apple

Apples topchef, Tim Cook, lovede torsdag at donere to millioner dollar til to organisationer, som overvåger og bekæmper hadytringer i USA, nemlig Southern Poverty Law Center og Anti-Defamation League.

»Vi vil ikke være vidner til eller tillade sådan et had og en intolerance i vores land, og vi må være helt utvetydige. Dette handler ikke om venstre eller højre, konservative eller liberale. Det handler om menneskelig værdighed og moral. Jeg er uenig med præsidenten og andre, som mener, at der er en moralsk lighed mellem tilhængere af hvidt overherredømme og nazister samt dem, der går imod dem ved at kæmpe for menneskerettigheder. At stille de to parter lige går imod vores idealer som amerikanere,« lød svadaen fra Tim Cook.

Han vil samtidig tredoble de pengebeløb, som Apple-ansatte frem til 30. september giver til menneskerettighedsorganisationer, og Apple vil gøre det muligt at donere penge til dem gennem sin iTunes-netbutik.

Spotify fjerner musik

Det sociale medie Twitter har fjernet eller spærret adskillige konti, som har forbindelse til det nynazistiske netsted Daily Stormer, som har fået trukket stikket, efter at flere internetudbydere har nægtet at ville lade bagmændene kunne købe serverplads til deres netsted, der har været i luften siden 2013.

Den svenske streamingtjeneste, Spotify, som er verdens største, har fjernet musik fra adskillige bands, der synger om hvidt overherredømme. Det skete mindre end 48 timer, efter at Spotify havde offentliggjort en liste over 37 såkaldte »hvid magt«-bands, som der blev lyttet til.

»Spotify griber øjeblikkeligt ind og fjerner ethvert materiale af denne art, så snart vi bliver gjort opmærksom på det,« meddeler Spotify og understreger, at ingen opfordringer til vold mod racer, religioner eller seksuel orientering vil blive tolereret.

Ifølge britiske BBC har de fjernede bands kun meget få lyttere.

Facebook-sider og - profiler lukkes

Apple fjernede i 2014 musik med budskaber om hvidt overherredømme fra iTunes efter at være blevet gjort opmærksom på dem.

Googles filmtjeneste YouTube er gået i gang med at fjerne konti, der har forbindelse til tilhængere af hvidt overherredømme, heriblandt den fremtrædende Christopher Cantwell, som også har fået lukket sin Facebook-konto som led i Facebooks indsats mod nynazisme og hadefulde budskaber. En række nynazistiske profiler har fået deres konti lukket, og nynazistiske Facebook-sider er blevet slettet.

Facebooks indgriben kommer dog sent. Southern Poverty Law Center leverede tidligere på sommeren en liste over flere end 200 profiler, sider og grupper, som opfordrer til had.

Også netbetalingstjenesten PayPal er begyndt at gennemgå sine brugere med henblik på at lukke ekstremister ude.

Advarsel: Pas på ytringsfriheden

Den pludselige og hårdhændede indgriben huer dog ikke alle. Den amerikanske borgerrettighedsorganisation Electronic Frontier Foundation (EFF) kritiserer teknologigiganterne for at spærre nynazisterne ude. Administrerende direktør Cindy Cohn kalder skridtet »farligt«, fordi det er en trussel mod ytringsfriheden på nettet.

»At beskytte ytringsfriheden er ikke noget, vi gør, fordi vi er enige med alt, der siges, og som bliver beskyttet deraf. Vi gør det, fordi magten til at bestemme, hvem der kan tale, og hvem der ikke kan, er alt for farlig at overdrage til nogen virksomhed eller nogen regering,« skriver EFF i en udtalelse.