Luk grænsehandlen, før den lukker Sønderjylland

Linjen var lagt, da Frøs Herreds Sparekasse holdt konference om grænsehandel mandag eftermiddag - det skal stoppes, før det stopper al handel i Sønderjylland.

Administrerende direktør for Frøs Herreds Sparekasse, Kurt Jensen, havde på mandagens konference blandt andet inviteret skatteminister Holger K. Nielsen til at fremlægge hovedkonklusionerne i Skatteministeriets seneste rapport, som ikke alle deltagere var helt enige i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var lagt op til debat om grænsehandlens negative påvirkning af dansk økonomi. TV Syd stod klar med kameramænd og mikrofon, næsten alle sæder i salen i Ingeniørernes Hus var fyldt, og der blev taget godt fra på sandwichbordet, hvor der var flere typer fyld at vælge mellem.

Men fyldet i debatten var mere ensformigt. Der var lagt op til endnu en meningsudveksling, men de indbudte til konferencen var alle af den opfattelse, at grænsehandlen tager livet af både butikker og byer i Sønderjylland. På nær en.

Skatteminister Holger K. Nielsen var mere rolig og kaldte udviklingen i handlen stabil. Han fremlagde tal fra Skatteministeriets rapport, som kom frem i efteråret, hvor der kun er en forventelig stigning i handlen fra 9,6 milliarder i 2011 til 10,5 milliarder kroner 2012 på grund af de omdiskuterede afgifter på fedt og sukker.

De tal fik dog ikke Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv, til at vakle i sin tro på at grænsehandlen skal begrænses med en ambitiøs afgiftssænkning. Han foreslog at lave en såkaldt chokeffekt og halvere alle afgifter på nøglevarerne - sodavand, øl og chokolade.

Det er nemlig her, de danske detailbutikker omkring grænsen virkelig kan mærke, at danskerne hellere kører lidt længere for at spare lidt mere. Derfor havde John Wagner, direktør for de Samvirkende Købmand, taget den lokale købmand Torben Arvad fra SuperBest i Haderslev med op på talerstolen.

Han kunne fortælle, at der er 80 procent mindre salg på nøglevaregrupperne, en glidebane han har kunnet følge de sidste ti år. Hvis han fik den handel tilbage, som han har mistet til grænsebutikkerne, ville det svare til mellem tre og fire årsværk og en omsætning, der ville ligge ti millioner højere per år.

Derfor taler De Samvirkende Købmænd også for en halvering af afgifterne, noget som ikke vil stoppe grænsehandlen, men begrænse den og sende flere penge i de danske detailbutikker, som vil sætte flere hænder i arbejde og give staten flere indtægter i moms og afgiftsprovenu.

Venstre er også for den løsning. Modsat regeringen er det blå parti en klar fortaler for at få lavet en grænsehandelspakke og få sat afgifterne ned. Skatteministeriets tal tæller al grænsehandel med - ikke kun pallerne med øl og vand i Padborg og Kruså, men også skjorterne købt på ferien i Barcelona og tandblegningen i New York.

Det kan vi i Danmark vende til en fordel, mener Venstres Kim Andersen, der var repræsentant for partiet på konferencen. Hvis vi i Danmark kan blive mere konkurrencedygtige og sætte afgifterne ned, kan vi tiltrække grænsehandel til os. Til blandt andet Hirtshals, Frederikshavn og Hovedstaden. Men det kræver en ændring fra regeringens side og en enighed mellem parterne om, hvor stort problemet egentlig er.

Grænsehandlen skal ikke stoppes - men den skal begrænses, var det budskab, der trådte stærkest frem på konferencen mandag.