Luftselskabets velfungerende lokomotiv

SAS' danske koncerndirektør er endnu en gang nævnt som kandidat til topposten som administrativ direktør. På trods af at han leverer resultater i modgang, så har han dog aldrig haft held med at komme helt til tops i flyselskabet.

Koncerndirektør John Dueholm (th.) nævnes som mulig ny administrerende direktør i SAS efter Mats Jansson, som her ses sammen med Dueholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden koncerndirektør John Dueholm første gang i 1990 trådte ind ad døren som vicedirektør i SAS Data, så har han med sin udtalte kompromisløshed skabt resultater for flyselskabet.

Det har ellers ikke været fordi, han har undgået en række af de svære sager, de har nærmest udfordret hans virke.

Læs også: Ledelseslandskampen er fløjtet af i SAS-toppen

Når beskyldningerne har føget omkring ham i kartelsagen mod SAS i 00erne, når Dash 8-flyene ikke har villet som piloterne ville eller selskabets regnskaber har dryppet blodigt rødt, så har han stået imod. Og leveret resultater.

De nordiske landes flyflagskib har på det seneste igen skabt positive overskrifter efter en række pauvre år. Og John Dueholm nævnes som en af de afgørende aktører i det loop, der har fået SAS tilbage på den rette rute.

Kompromisløs maskine

Rygterne vil vide, at koncerndirektøren nøjes med fire timers søvn om natten, og kollegerne taler næsten forpustede om hans energi. Han er velforberedt og benhård. Så hård at det i sin tid var det eneste aber dabei, da John Dueholm blev hyret.

Dueholm forekom cheferne i personalekontoret som en så løsningsorienteret person, at han somme tider kunne glemme de menneskelige aspekter på vej mod målet. Det skulle angiveligt have skabt en vis støj på hans ledelseslinje i begyndelsen.

Dog tyder alt på, at årene har rundet John Dueholms stil. En SAS-ansat betegner betegner ham i dag som en meget mere fuldendt leder.

Læs også: SAS-chef slidt op af konstant modgang

Hans ligefremhed har han dog stadig parat ved de rette lejligheder. I en forhandlingssituation skulle man aldrig være i tvivl om, hvor man har koncerndirektøren.

Han er efter sigende ikke typen, der leverer budskabet som en pakke, modparten selv må stå for at pakke ud. Det er derimod lige til at gå til og skaber tryghed for modparten på den anden side af bordet.

I dag er han en vellidt leder, der gerne lægger øren til de ansattes udfordringer. Uanset deres størrelse. Så længe det ikke er klynk. Så lyder svaret i stedet »tak for i dag.«

Argumenterne skal altid være på plads, når man vil tage noget op med John Dueholm. Han forventer, at omgivelserne er lige så velforberedte, som han selv har ry for at være.

Klynker ikke

John Dueholm betegnes som en person, man kan ringe til på alle tider af døgnet, og han har en afvæbnende humor, der hjælper i svære situationer. Hvad enten det er på ledelsesmøder eller møder på gulvet med flere hundrede medarbejdere. Her skulle hans replik altid være rap nok til at hjælpe den gode stemning på vej.

John Dueholm har efter sigende selv haft brug for opmuntring i løbet af årene hos SAS.

Læs også: Fagforeninger: "Jansson har ikke haft det for nemt"

Trods hans resultater og gode ry blandt medarbejderne, så er han flere gange blevet forbigået til den ubestridte toppost hos flyselskabet. Senest ved ansættelsen af Mats Jansson i 2006.

Her gælder filosofien tilsyneladende også ham selv. Han klynker ikke og arbejder videre.