Lufthavnsdirektør: Vi kan nå 40 mio. passagerer

På den lange bane er der udsigt til et nyt passagerboom i Københavns Lufthavn, mener topchefen Brian Petersen.Der vil komme perioder med nedgang nu og da, men på lang sigt går det kun en vej for passagertallet i Københavns Lufthavn, og det er opad. Det mener lufthavnens adm. direktør, Brian Petersen, der nu forudsiger, at Københavns Lufthavn om nogle årtier vil runde et passagertal på 40 millioner.

Københavns Lufthavn arbejder i øjeblikket ud fra en målsætning om at nå 30 mio. passagerer i 2015. I 2008 satte lufthavnen - trods en tilbagegang i slutningen af året - lige akkurat passagerrekord, da det blev til en beskeden vækst på 0,6 procent og et passagertal på 21,5 millioner. I år vil det dog formentlig gå ned ad bakke, og lufthavnen skal med hermed fremvise en temmelig heftig vækst fra 2010 og frem, hvis målsætningen skal indfries.

Ikke desto mindre holder Brian Petersen fast i målsætningen, og han er overbevist om, at lufttrafikken vil vokse mange årtier endnu. Han henviser til kurven over passagerudviklingen fra 1940’erne og frem til i dag. Den viser, at der er kraftig vækst i alle årtier kun afbrudt af enkelte år nu og da med negativ vækst.

"Den underliggende vækst er intakt. Det er svært at se globaliseringen gå tilbage på lang sigt, og så længe globaliseringen fortsætter, vil der være vækst i flytrafikken," siger Brian Petersen.

Med 21,5 mio. passagerer i 2008 fastholdt Københavns Lufthavn positionen som Skandinaviens største lufthavn. Men både Arlanda i Stockholm og især Gardermoen i Oslo er vokset markant de seneste år, og lufthavnene puster København i nakken. Gardermoen nåede f.eks. 19,3 mio. passagerer sidste år og er dermed den næststørste i Skandinavien.

Hvor mange passagerer kan I nå på den lange bane?

"Teoretisk set kan vi blive lige så store som London Heathrow, der årligt har over 65 mio. passagerer. Vi har landingsbanerne til det. Men flyene er gennemsnitligt mindre her, og efterspørgslen er naturligvis på et andet niveau end i London. Jeg tror, at vi kan komme op på 40 mio. passagerer en dag. Efterspørgslen skal nok komme derop, men det er vanskeligt at sige hvornår," siger Brian Petersen.

Har I rundet 40 mio. passagerer om 20 år?

"Jeg tror, at det varer længere tid, men vi skal nok komme derop en dag. Asien har i hvert fald 30 år endnu med meget stor vækst i flytrafikken, og vi håber naturligvis at få del i de nye asiatiske flypassager."

Brian Petersen fremhæver, at antallet af passagerer i Københavns Lufthavn også afhænger af de fremtidige visumregler, og hvordan København udvikler sig som turistattraktion.

"I øjeblikket kan det være vanskeligt for en kineser at få visum til Danmark. Det er klart, at de strenge visumregler kan dæmpe væksten i lufthavnen. Samtidig er det afgørende, at København udvikler sig som turistattraktion og får en større del af væksten i turismen, end vi har fået de seneste år," siger lufthavnsdirektøren.