Lufthavns-storaktionær straffes for Bermuda-skattefinte

Macquarie, der ejer 27 pct. aktierne i Københavns Lufthavne, får kæmpe skattehug for at have ført penge fra lufthavnen til skattelyet Bermuda.

Foto: Claus Bech

Lufthavne er porte til alverdens eksotiske destinationer, men det var ulovligt for australske Macquarie at sende over en milliard kroner fra dets aktiepost i Københavns Lufthavne til Bermuda uden at betale skat.

Det har Landsskatteretten nu slået fast i en afgørelse over storaktionæren i Danmarks største lufthavn, skriver Børsen. I 2005 købte Macquarie Airports sig ind i Københavns Lufthavne, der er 39,2 pct. ejet af skatteyderne, og det australske selskab satte sig hurtigt på 52,4 pct. I 2006/07 førte Macquarie så 1,3 mia. kroner via. Luxembourg til Bermuda - uden at betale skat.

Skat havde derfor krævet 366 millioner kroner af australierne. Landsskatteretten gav medhold i, at selskabet skal betale 218 millioner kroner i skat for renteoverførsler, mens Macquarie slipper for at betale 148 millioner kroner i skat for udbyttebetalinger.

Den australske storaktionær er utilfreds med dommen, og mener trods dommen, at selskabet har overholdt dansk lov. Det henviser blandt andet til, at Luxembourg og Danmark har indgået en skatteaftale.

"Luxembourg er et væsentligt center for, hvorfra multinationale, europæiske operationer og investeringer varetages. Dette er en passende og almindelig måde for internationale selskaber at have investeringer i flere lande på," skriver Macquaries vicedirektør Amanda Mitchell i en mail til Børsen.

Finansministeriet varetager statens aktiepost i Københavns Lufthavne. Her afviser afdelingschef Peter Brixen, at man har kunnet påvirke sin med-storaktionær i sagen.

"Det er noget, vi ikke rigtig har haft indflydelse på. Vi har selvfølgelig den holdning, at folk skal betale, at folk skal betale det i skat, de skal. Men det var ikke os, der solgte aktier til Macquarie i sin tid, og vi har ikke haft nogen som helst mulighed for at påvirke det dér cirkus," siger han til Børsen.