Lufthansa forhandler med Norwegian om opkøb

Lufthansa er i dialog om at købe Norwegian, bekræfter det tyske luftfartsselskab over for tysk avis.

Carsten Sphor, topchef i Lufthansa, er i dialog om et opkøb af Norwegian. Arkivfoto: Ronald Wittek/EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Ronald Wittek/EPA/Scanpix

Artiklen er opdateret kl. 13.36 med tilføjelse en fondsbørs-udmelding fra Norwegian

Det tyske luftfartsselskab Lufthansa er i dialog om at købe Norwegian, der har en lang række ruter til og fra Danmark. Interessen kommer, efter British Aiways også har vist interesse for det norske flyselskab, hvis aktier mandag stiger.

»I Europa taler alle med alle. Der er en ny bølge af konsolidering på vej. Det betyder, at vi også har kontakt med Norwegian,« siger Carsten Spohr, topchef i Lufthansa, til den tyske avis Süddeutsche Zeitung.

Spohr bliver spurgt til, om Norwegian ville passe ind i Lufthansa.

»Opkøb er altid et spørgsmål om strategisk værdi, prisen og konkurrencemyndigheder. Der er ikke noget nemt svar på det spørgsmål,« siger Spohr.

Det britiske selskab IAG, der blandt andet ejer British Airways, fortalte i begyndelsen af april, at selskabet havde købt knap fem pct. af aktierne i Norwegian med henblik på at komme i dialog med det norske flyselskab, der har erhvervsmanden Bjørn Kjos som direktør. Siden har Norwegian oplyst, at det norske selskab har afvist to købstilbud.

Også det irske lavprisselskab Ryanair har været nævnt som en mulig køber af Norwegian, men irerne har senere sagt, at de ikke har vist interesse.

Jacob Pedersen, aktiechef i Sydbank, siger, at et opkøb af Norwegian fra Lufthansa blandt andet vil give mening sammen med lavprisselskabet Eurowings, som Lufthansa ejer.

»Lufthansa kan også godt se, at Norwegian kan blive en lækkerbisken, hvis man kan overtage selskabet til en fornuftig pris. Man vil gerne købe selskaber, der kan udvide lavprisplatformen i Eurowings, og der ligner Norwegian et meget stærkt strategisk fit,« siger Jacob Pedersen.

Han er dog meget i tvivl om, hvorvidt Norwegian overhovedet vil sælge. Norwegian kæmper i øjeblikket med svigtende indtjening, og i marts rejste selskabet 1,3 mia. norske kr. i en aktieemission. Samtidig løftede luftfartsselskabet sløret for sit forventede resultat for årets tre første måneder: Et dundrende underskud på 2,6 mia. norske kroner før skat.

»Det ville være et massivt prestigetab, hvis ejerne er nødt til at sælge ud af Norwegian på det her skæbnesvangre tidspunkt i selskabets historie. Hvis den nuværende ledelse kommer frem til, at de ikke kan styre deres egen baby igennem de udfordringer, der er nu, vil det været et stort prestigetab,« siger Jacob Pedersen.

Artiklen fortsætter under grafikken...

Det har tidligere været fremme, at der kan være en større konsolidering på vej på det skandinaviske marked. Tidligere har det været fremme, at IAG også har vist interesse for finske Finnair, som den finske stat dog ikke gengældte.

Jacob Pedersen tvivler dog på, at SAS også kommer i spil lige med det samme.

»Hvis der var nogen, som ville købe SAS, har de haft alle muligheder. Svenskerne og nordmændene har solgt fra og SAS har lavet en kapitalforhøjelse på 20 pct. Så hvis der var en virkelig interesseret køber, havde de tonet klart flag nu,« siger Jacob Pedersen.

Alligevel kan det godt spille ind på SAS, hvis Norwegian fik nye ejere.

»Uanset hvem der køber Norwegian, vil de på kort sigt gå ind og justere priserne, så den åreladning, vi har set på på indtjeningen, bliver stoppet. Men på længere sigt vil Norwegian komme tilbage og blive en uhyggelig hård modstander,« siger Jacob Pedersen.

Norwegian bekræfter mandag over for den norske fondsbørs, at man har modtaget et opkøbstilbud. Det skriver Ritzau Finans.

Det er dog stadig et tidligt stadie i en eventuel opkøbsproces, skriver selskabet i meddelelsen.

»Henvendelserne har været indledende og betinget af en række vilkår. Norwegian søger mere information og klarhed på en del områder, så selskabet kan evaluere forslagene for at finde ud af, om de opfylder en tilfredsstillende base for at indgå i specifikke diskussioner,« lyder det i meddelelsen.

Ejerne af blandt andet British Airways, IAG, har i april budt på Norwegian og købt nogle af aktierne.

Aktier i Norwegian er mandag formiddag steget 10,8 pct. til 275,60.