Luftfartsselskab vil sende danskere på sommerhusture til Malaga

Det danske luftfartsselskab Great Dane Airlines vil fra 5. juli flyve danskere til den populære feriedestination Malaga. »Vi trodser ikke rejsevejledningerne,« lyder det fra selskabets direktør. Brancheforening frygter, at regeringen vil gribe ind. Udenrigsministeriet advarer mod at rejse.

Great Dane Airlines' fly har som de fleste andre luftfartsselskabers fly holdt stille under coronakrisen, men snart kan de komme på vingerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske regering fremlagde for knap en uge siden en plan for sommerens rejsevejledninger.

I denne plan ændrede Udenrigsministeriet fra 15. juni vejledningerne for rejser til Tyskland, Island og Norge. For det øvrige Europa og for resten af verden frarådes fortsat alle ikke-nødvendige rejser foreløbigt frem til 31. august.

Efter denne udmelding begyndte det nordjyske luftfartsselskab Great Dane Airlines at ringe til sine kunder for at høre, om de ville annullere eller flytte deres afgange til den populære spanske feriedestination Malaga henover sommeren.

»Mange af dem har sommerhus dernede, og de ser ikke den store forskel i, om de tager i sommerhus der eller på vestkysten,« fortæller adm. direktør Thomas Hugo Møller fra Great Dane Airlines.

»I vil gerne rejse, vi vil gerne flyve«

Under overskriften »I vil gerne rejse, vi vil gerne flyve« skrev Great Dane Airlines onsdag til kunderne og meddelte, at selskabet agter at gennemføre sommerens flyvninger fra Aalborg til Malaga. Dette beskrev branchesitet Check-in.dk onsdag – Thomas Hugo Møller bekræfter oplysningen over for Berlingske.

Samtidig understreger direktøren, at Great Dane Airlines »ikke trodser rejsevejledningerne«, der er blevet indført for at minimere risikoen for, at danskere bliver smittet med covid-19 i udlandet.

»Rejsevejledningerne er til vores gæster med hensyn til, hvilke forholdsregler de skal tage, når de rejser,« siger Thomas Hugo Møller.

Hvorfor vil I flyve danskere på ferie i Malaga fra 5. juli, når Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Spanien frem til og med i hvert fald 31. august?

»Vi følger de internationale flyveregler, der er fra EU, og tager de forholdsregler, der er omkring dette, ligesom alle andre flyselskaber. SAS begynder at flyve fra Malaga til København allerede fra 20. juni. Der har vi så valgt først at starte op i juli, når Spanien er klar til at tage imod folk uden restriktioner.«

Har I ikke et samfundsansvar?

»Jo, det har vi på lige fod med SAS, som også flyver til Malaga. Vi føler også, at vi tager det seriøst. Vi følger alt det, EU også er ude at udtale om sikker luftfart.«

Er det kunderne, der efterspørger flyrejser henover sommeren?

»Ja, det er. Vi er klar til at tage de forholdsregler, som Udenrigsministeriet råder til. Ligesom sjællændere gerne vil derned, vil jyder også gerne derned. Vi er et jysk selskab og vil gerne tilbyde den samme service for vores gæster,« siger Thomas Hugo Møller.

»For mig er det vigtigt at pointere, at vi ikke trodser rejsevejledninger eller andre ting. Vi følger bare branchestandarden og følger de vejledninger, der er omkring det,« tilføjer han.

Jeg skal lige forstå: Det er ikke jer, der trodser rejsevejledningerne, men det gør de personer, der vælger at rejse til Malaga?

»Det kommer an på, hvad deres formål er med rejsen, og det skal vi ikke være dommer over,« siger Thomas Hugo Møller.

Frygter to ting

Luftfartsselskaber har fri adgang til at etablere ruter til og fra eksempelvis Spanien, fastslår Michael Svane, direktør for brancheforeningen Dansk Luftfart. Han påpeger, at danskere, der rejser til udlandet, har et personligt ansvar, og at de bør orientere sig om rejsevejledningerne.

»Jeg kan frygte, at det bliver sværere for os at få lempet de generelle rejsevejledninger. Derudover kan jeg være bekymret for, at regeringen vil skride ind, hvis danskerne ser bort fra rejsevejledningerne,« siger Michael Svane.

Hos Great Dane Airlines forklarer Thomas Hugo Møller, at selskabet »prøver at navigere« i den danske regerings vejledninger.

»Vi skal være meget omstillingsparate, og det er vi også i denne situation. Kommer der nye vejledninger, må vi følge dem,« lyder det fra direktøren.

Udenrigsministeriet fraråder

Udenrigsministeriet bifalder ikke initiativet.

»Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser frem til den 31. august. Vores klare opfordring er: Bliv hjemme. Rejsevejledningerne for sommerferien er blandt andet lavet på baggrund af et forsigtighedsprincip, så vi kan forebygge, at danske rejsende tager smitte med tilbage til Danmark,« lyder det fra ministeriet.

»I sidste ende er det op til den enkelte selv at vurdere, om en rejse og en flybillet er nødvendig. Hvis man tager afsted, skal man tænke sig rigtigt godt om og gøre sig helt klart, hvad ens forsikring dækker. Derudover bør man være opmærksom på, at der fortsat er en kraftig opfordring til, at man holder sig hjemme i 14 dage efter hjemkomst.«

»Fra den 15. juni fraråder Udenrigsministeriet ikke længere ikke-nødvendige rejser til Norge, Tyskland og Island, men med en opfordring til, at man kun rejser til områder, som ikke er tætbefolkede. Det vil sige, at man bør undgå at booke indkvartering i byområder med 750.000 indbyggere eller derover. Derudover er der i øjeblikket dialog med Sverige og Finland, og såfremt der kan findes en betryggende model, så kan der blive justeret på rejsevejledningerne i de lande. For resten af Europa og verden fraråder vi fortsat ikke-nødvendige rejser frem til den 31. august,« skriver Udenrigsministeriets presseafdeling til Berlingske.