Luftfartsgigant i massefyring: 36.000 ansatte skal fyres

Næsten halvdelen af alle ansatte i luftfartsselskabet United Airlines står til at miste jobbet. Massefyringen, som vil få effekt fra 1. oktober, ventes at koste selskabet op mod to milliarder kroner.

Det amerikanske luftfartsselskab United Airlines er som andre selskaber blevet hårdt ramt af coronakrisen og skal nu i gang med en massefyring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Sullivan/Ritzau Scanpix

Det amerikanske luftfartsselskab United Airlines gør klar til en massefyring, som vil koste 36.000 ansatte jobbet.

Det svarer til lige under halvdelen af selskabets arbejdsstyrke i USA og er en konsekvens af coronakrisen, som har presset alle luftfartsselskaber til det yderste, fordi de i flere måneder ikke har kunnet opretholde forretningen og transportere passagerer og gods, men alligevel har haft udgifter til blandt andet lønninger.

United Airlines, som har til huse i Chicago, har varslet 15.100 kabineansatte, 11.000 lufthavnsansatte og 2.250 piloter om, at de står til at miste jobbet. Der bliver også skåret ned i administration og i de bagvedliggende operationer.

Frivillige fratrædelser og tidlig pensionering kan bringe tallet ned

Nogle job kan dog blive reddet under de kommende forhandlinger, oplyser United Airlines, ligesom andre kan imødese frivillige fratrædelser eller mulighed for tidlig pensionering. Luftfartsselskabet forventer at skulle bruge 300 millioner dollar – svarende til næsten to milliarder kroner – på fratrædelserne, som vil slå igennem fra 1. oktober.

»Vores primære mål gennem krisen har været at sikre, at United – og de job, som selskabet understøtter – er her, når kunderne igen begynder at flyve,« siger United Airlines i en kommentar.

United Airlines har modtaget fem milliarder dollar fra en amerikansk hjælpepakke, mens mængden af forudbestilte billetter for juli på nuværende tidspunkt er 75 procent lavere sammenlignet med juli 2019. Mængden af forudbestilte billetter for august ligger netop nu 65 procent under niveauet for august 2019.

United Airlines er ikke ene om at skære ned. Konkurrenten American Airlines meddelte i sidste uge, at det til efteråret vil have 20.000 flere ansatte, end selskabet har behov for.