Luftfart: Største vækst i flytrafik siden april 2011

Ifølge den internationale luftfartsorganisation, IATA, steg den globale flypassagertrafik med 9,6 pct. i januar, hvilket er den største månedlige stigning siden april 2011. Det skriver branchesitet Check-In.

Arkivfoto: Ifølge den internationale luftfartsorganisation, IATA, steg den globale flypassagertrafik med 9,6 pct. i januar, hvilket er den største månedlige stigning siden april 2011. Det skriver branchesitet Check-In. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

De 265 flyselskaber, der er med International Air Transport Association (IATA), står tilsammen står for mere end 83 pct. af al kommerciel flyvning.

Flyselskabernes trafik, målt på antal fløjne passagerkilometer (RPK) steg således med 9,6 pct. i januar i forhold til samme måned sidste år. Det er den største procentvise stigning i en måned i forhold til samme måned året før de seneste knap seks år.

IATA-flyselskabernes kapacitet steg med 8 pct. i januar og belægningsprocenten gik 1,2 pct.point frem til 80,2 pct.

»2017 har fået en meget stærk start, med en efterspørgsel på et niveau der ikke er set siden 2011. Dette understøttes af opsvinget i den globale økonomi og en tilbagevenden til et mere normalt miljø efter terror og politiske chokbegivenheder i begyndelsen af 2016«, siger Alexandre de Juniac, generaldirektør i IATA, med henvisning til blandt andet terrorangreb i Paris og Bruxelles samt briternes beslutning om at forlade EU-samarbejdet.

FREMGANG OVER HELE LINJEN

Hvis man zoomer ind på de enkelte verdensdele, så var der fremgang i den internationale trafik over hele linjen med Mellemøsten og Asien i spidsen. Her steg indtægterne med henholdsvis 14,4 pct. og 10,9 pct.

Europa var dog også pænt med. Her steg flyselskabernes indtægter per passagerkilometer med 8,3 pct. i forhold til januar sidste år.

De nordamerikanske flyselskaber havde den mindste vækst i efterspørgslen på international trafik med en vækst i passagerindtægterne på 3,2 pct.

I Latinamerika og Afrika oplevede flyselskaberne en fremgang på henholdsvis 8,2 pct. og 5,6 pct. i passagerindtægterne per passagerkilometer i januar måned.

Kigger man på indenrigstrafikken i nogle af verdens største lande, så var der her i gennemsnit en fremgang på 9,9 pct., når man kigger på Australien, Kina, Brasilien, Indien, Japan, Rusland og USA under et. Størst var væksten i Indien, Kina og Rusland, mens der var tilbagegang i Brasilien.