Luften siver ud af den grønne redningskrans

De europæiske CO2-kvoter skulle gøre det dyrere at bruge fossile brændstoffer, men prisen har længe ligget underdrejet. I januar er kvoterne landet på det laveste niveau i de seneste 20 måneder.

»I øjeblikket er det sådan i energiverdenen, at alt bare tordner nedad. Det gælder ikke bare olien, det er også elektricitet, kul og CO2-kvoter. Normalt er det sådan, at når kul falder, så stiger CO2-priserne, men det er ikke sket,« siger direktør for internationale markeder hos elhandelsselskabet Energi Danmark, Thomas Elgaard Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAELA REHLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når strømmen suser ud af kontakten, er smartphonen og køleskabet ligeglade med, om elektriciteten er produceret med gas, kul, vind eller atomkraft. Men det er miljøet ikke.

Der er nemlig stor forskel på, hvor meget CO2 de forskellige produktionsformer udleder – kul er den største sviner. Derfor indførte EU i 2005 det såkaldte ETS-program, hvor CO2-udledere skal betale for den mængde kuldioxid, som sendes ud i omverdenen, med det håb at fremme den grønne omstilling.

Men priserne på CO2-udledning i Europa har ligget meget lavt i flere år, og for at gøre ondt værre er 2016 begyndt med store prisfald på CO2: Hele 26 procent er prisen på CO2 faldet – til det laveste niveau i 20 måneder.

»I øjeblikket er det sådan i energiverdenen, at alt bare tordner nedad. Det gælder ikke bare olien, det er også elektricitet, kul og CO2-kvoter. Normalt er det sådan, at når kul falder, så stiger CO2-priserne, men det er ikke sket,« siger direktør for internationale markeder hos elhandelsselskabet Energi Danmark, Thomas Elgaard Jensen.

Sort i sort

Hos den konkurrerende elhandler, Danske Commodities, har porteføljemanager Casper Elgaard Madsen holdt et vågent øje med prisudviklingen på CO2-kvoterne. Han udpeger flere årsager til, at CO2-kvoterne er faldet så meget i pris.

»I 2015 kravlede CO2-priserne egentlig meget godt opad på trods af faldende råvarepriser. Kvoterne blev lidt set som en sikker havn, fordi det er et politisk reguleret marked. Den effekt er væk her først på året, så markedet er gået tilbage til fundamentalerne,« siger Casper Elgaard Madsen.

Prisfaldet svarer i absolutte tal til et fald fra 8,29 euro til 6,09 euro. Det er isoleret set ganske voldsomt, men på toppen af 00ernes rasende opsving var prisen en kort overgang faktisk på den anden side af 30 euro, inden den kollapsede sammen med verdens finansmarkeder.

»Faldet kan godt se lidt voldsomt ud, men et eller andet sted er det ligegyldigt, om niveauet er seks euro eller otte euro, for det er stadig utroligt lavt,« siger Thomas Elgaard Jensen.

Løsning efterspørges

På EUs hjemmeside kalder man stadig ETSen for en »hjørnesten« i den grønne omstilling, men som ovenfor nævnt har de nuværende priser meget ringe effekt, hvis unionen politisk vil have mere grøn energi.

Hos energiproducenternes brancheforening, Dansk Energi, er man varm fortaler for, at der politisk bliver gjort noget for at rette op på det skræntende, europæiske kvotemarked. Men nedturen lige nu signalerer ifølge konsulent Jesper Henry Skjold, at markedet ikke har tiltro til, at der bliver fundet en slagkraftig, politisk løsning.

»Der er grundlæggende to overordnede scenarier på den lange bane. Den ene er, at man tror, at systemet bliver strammet op, og det andet scenarie er et reelt kollaps. De priser, vi ser i markedet nu, afspejler disse to scenarier. Kvoteprisen reflekterer således mere risikopræmien ved at købe kvoter i markedet,« siger han.

Men hvis Europa vil have mere grøn energi, er der brug for handling, understreger Jesper Henry Skjold. De fortsat lave CO2-kvotepriser har blandt andet haft den effekt, at kulkraftværker i stor stil er i gang med at udkonkurrere den mere miljøvenlige gas.