Lovforslag om Grønlands mineraludvinding mødes af oprør

Den grønlandske regering er med et lovforslag om aktindsigt i sager om mineraludvinding ved at mørklægge en hel industri, lyder kritikken fra flere sider.

Nuuk havnen Fold sammen
Læs mere
Foto: Photographer: Ulrik Bang / BANG.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det åbner for en ladeport af korruption, når den grønlandske regering med et lovforslag vil forhindre offentligheden i at følge med i sager om udvinding af olie, uran og andre mineraler. Sådan lyder kritikken fra flere sider, skriver Politiken.

Lovforslaget vil begrænse borgernes mulighed for at søge aktindsigt i sager om mineraludvinding. Og det vil åbne døren på vid gab for bestikkelse, vennetjenester og lukrative retrætejob for politikere og embedsmænd, mener kritikerne.

Blandt de kritiske røster tæller miljø- og borgerretsorganisationer, den politiske opposition, den grønlandske arbejdsgiverforening, advokatforeningen og flere kommentatorer. De betegner det alle som en stor trussel mod det grønlandske demokrati, hvis befolkningen får sværere ved at få aktindsigt i den industri, der kan gøre Grønland økonomisk uafhængigt.

»Vi er rystede over, at man på den måde laver et forslag, hvor man begrænser muligheden for aktindsigt. Jo mere man begrænser gennemsigtigheden, jo mere højner man risikoen for korruption,« siger formand for Transparency Greenland, der kæmper mod korruption, Anita Hoffer til Politiken.

Flere af de emner, der vil blive omfattet af den foreslåede nye lov, har betydning for Danmark. Det gælder blandt andet spørgsmål om uran og storskalaloven, der åbner for brug af et stort antal udenlandske arbejdere ved større mineprojekter.

Den grønlandske råstof- og erhvervsminister, Jens-Erik Kirkegaard (SIU), har lyttet til kritikken og siger til Politiken, at han vil diskutere muligheden for at fjerne aktindsigtsbestemmelsen med resten af regeringen, før lovforslaget skal behandles.