Lov giver smuthul for aktionærer

Danske hovedaktionærer får nu mulighed for at slippe billigere i skat. Det er en konsekvens af regeringens skattepakke fra foråret, hvor kapitalfonde og andre rentetunge koncerner får en over nallerne, men hvor selskabsskatten på den anden side bliver sat ned til 25 pct., skriver dagbladet Børsen.

Sprækken i loven består i, at hovedaktionærer får grønt lys til at bruge en lavere samlet skattesats på aktiesalg og udbytter ved at udnytte nogle særlige overgangsregler.

Selv om skatten på aktiegevinster over 100.000 kr. er sat op fra 43 til 45 pct. for at modsvare den lavere selskabsskat, så kan aktionærerne lægge en stor pose penge over i en overgangspulje, der stadig skal beskattes med den gamle sats.

"Der er en stor interesse for lige præcis det her. To procentpoint lyder ikke af så meget, men mange vil kunne opskrive med større millionbeløb, så det betyder alligevel en del skattemæssigt," siger Henrik Louv, partner i Ernst & Youngs skatteafdeling, til avisen.

Manøvren går på, at hovedaktionærerne skal lave en såkaldt overgangssaldo, som består af forskellen mellem det, som aktierne er værd nu, og det, som aktionæren i sin tid har betalt for aktierne. Hele den saldo bliver beskattet med de 43 pct., og først når den er brugt op, stiger procenten til 45 pct.

Så det gælder altså om at have så stor en saldo som muligt, og det kan man få ved at opskrive selskabets regnskabsmæssige egenkapital. Med en opskrivning af f. eks. aktiver som maskiner, bygninger og aktier i datterselskaber, der står til en gamle købspris i regnskabet, på bare 5 mio. kr. kan hovedaktionæren pludselig spare 100.000 kr. i skat.