Louis Vuitton i dyrt indtog på nyt luksusmarked: Køber verdenshistoriens næststørste diamant

Få måneder efter at Louis Vuitton overtog smykkefirmaet Tiffany i en milliardhandel, dukker luksusfirmaet op som den overraskende køber af en helt særlig diamant.

I slutningen af november sidste år meddelte luksusmodegruppen LVMH, at man ville opkøbe det amerikanske smykkefirma Tiffany & Co. i en mere end 100 mia. kroner dyr handel. Nu er det franske firma dukket op som køberen af verdenshistoriens næststørste diamant. Fold sammen
Læs mere
Foto: Specer Platt/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er den største rå diamant fundet i verden siden 1905 og den næststørste nogensinde. Den 1.758 karat store ædelsten, der har fået navnet Sewelô, er ikke bare opsigtsvækkende i sig selv. Køberen af den har også vakt opsigt.

For det viser sig at være Louis Vuitton, der ellers mest er kendt for sine eksklusive tasker og andre lædervarer fra den allerøverste hylde. Men for to måneder siden meldte luksusmodegruppen LVMH, der ejer Louis Vuitton, sig for alvor ind i konkurrencen på det lukrative smykkemarked, da man kunne offentliggøre en mere end 100 mia. kroner dyr overtagelse af den ikoniske smykkevirksomhed Tiffany & Co.

Her ses den 1.758 karat store rådiamant Sewelô, der sidste år blev fundet i Lucara Diamonds Karowe-mine i Botswana. Gennem verdenshistorien er der kun fundet én anden rådiamant, der er større end denne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix.

Og nu sætter man streg under alvoren og ambitionerne med det spektakulære opkøb af den enorme diamant. Den dyre sten blev afsløret i april, og den stammer fra en mine i Botswana. Navnet Sewelô betyder ifølge Financial Times »sjældent fund« på det lokale sprog, og det er i den grad passende. Ganske vist er der et stykke op til verdenshistoriens største krabat af en sten – Cullinan-diamanten, der blev fundet i Sydafrika i 1905, hvis 3.107 karat i dag blandt andet er at finde i det britiske kongehus' royale scepter og krone. Men der er også et stykke ned til nummer tre på listen.

Meget få personer i verden ville kunne gøre det

Lesedi La Rona blev fundet i 2015 – i øvrigt også i Botswana – og kunne mønstre 1.109 karat. Den rå diamant blev siden solgt for 53 mio. dollar, men ifølge flere amerikanske medier har Louis Vuitton næppe betalt helt den samme pris pr. karat, idet Sewelô er anderledes.

Med fundet af Sewelô er både verdenshistoriens næststørste og tredjestørste diamant fundet i den samme mine i Botswana. I 2015 blev Lesedi La Rona gravet frem og var på det tidspunkt verdens næststørste rådiamant med sine 1.109 karat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Don Emmert/AFP/Ritzau Scanpix.

Ja, faktisk er det lidt af et sats fra Louis Vuittons side. For diamanten, der kan passe i en voksen mands hånd og vejer lidt mere end en baseball, ligner faktisk blot en sten, hvis man ikke vidste bedre. Den er således dækket af et lag kul, og det har krævet både adskillige forskellige scanninger og lasere at få en idé om, hvor ren en diamant der gemmer sig bag det mørke ydre.

»Der er færre end ti personer i verden, der ville vide, hvad man skulle gøre med en sådan sten, hvordan man skulle slibe den, og som ville være i stand til at lægge de nødvendige penge på bordet for at købe den,« siger Marcel Struwer, der er tidligere chef for Antwerp Diamand Exchange, til Financial Times.

Han vurderer, at stenen kan have kostet 50 mio. dollar.

Det forventes ifølge The New York Times, at der kan komme enten en 904 karat stor såkaldt cushion-slebet diamant ud af den rå masse, en 891 karat stor oval-slebet eller adskillige sten mellem 100 og 300 karat. Det er første gang, at Louis Vuitton køber en rådiamant uden på forhånd at have solgt den behandlede sten videre til en kunde.

Topchefen for luksuskoncernen LVMH, Bernard Arnault, smilede angiveligt, da han fik verdenshistoriens næststørste diamant i hænderne. Koncernen er i fuld færd med et bekosteligt indtog i smykkebranchen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nicholas Kamm/AFP/Ritzau Scanpix.

Modeverdenens indtog

Louis Vuitton har tidligere skabt smykkekollektioner, men det var først i 2012, at man åbnede den første særskilte smykkeforretning i Paris, og selskabet vil i de kommende år for alvor stemple ind i konkurrencen på det 270 mia. dollar store smykkemarked.

»Det er det største potentiale, vi har lige nu. Det er en af de varekategorier med den højeste vækst, hvis ikke den allerhøjeste, vi har,« siger Louis Vuitton-topchef Michael Burke til Financial Times.

Hvor smykkemarkedet tidligere har været forbundet med specialiserede aktører som Cartier, Van Cleef & Arpels, Boucheron, Tiffany og Harry Winston, er der ifølge Financial Times det seneste år dukket aktører op fra modeverdenen. Det gælder både Gucci, Giorgio Armani, Prada, Dolce & Gabbana og Hermès.

Ingen af dem har dog verdenshistoriens næststørste diamant i ærmet. Sewelô er lige nu under lås og slå i Paris, og den vil snart blive vist frem for kunder og verdenspressen under modeugen i den franske hovedstad i næste uge. Derefter skal den på sin egen verdensturné med første stop i Taiwan. Alt sammen formentlig for at kaste ekstra glans over Louis Vuittons smykkesatsning, inden den bliver solgt til en formentlig hovedrig kunde.