Lokale producenter: Stemningsskift på vej

To små lokale producenter har oplevet stor succes med at deltage i Coops leverandørmøder. De mener begge, at de i fremtiden kan øge produktionen.

Lisbeth Madsen og hendes mand Per Andersen, indehavere af Skovlyst Æggepakkeri, kan mærke en klart stigende interesse for deres økologiske æg. Foto: Mathias Christensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hos Slagtergården i Holbæk og Skovlyst Æggepakkeri på Fyn håber man på det samme. At samarbejdet med supermarkedskæderne kan udvikle sig, så de lokale råvarer for alvor kan blive en fast bestanddel af vareudvalget.

Foreløbig lover det godt. Begge producenter har deltaget i Coops leverandørmøder, hvor de er gået hjem med fire til fem mundtlige aftaler fra en række brugsuddelere om at påbegynde et lokalt samarbejde.

»Vi har lagt ud med at levere en ægte sæsonvare – grillpølser. Det lå lige til højrebenet, da det er en nem vare at omsætte, og indtil videre har alle samarbejdspartnere genbestilt vores pølser flere gange. Nogle havde endda enorm succes med at lave lokale smagsprøver i slagterafdelingen, så det lover godt for det fremtidige samarbejde,« fortæller slagtermester Karsten Andersen.

150 kilo pølser

Han har selv en økologisk slagterforretning, men har længe gerne villet prøve samarbejdet med dagligvarebranchen af. Lige nu afsætter han mellem 50 og 150 kilo pølser til de forskellige butikker, men han tror på, at produktionen kan øges støt.

Samme forhåbninger gør man sig på Fyn, hvor Lisbeth Madsen driver et æggepakkeri sammen med sin mand, Per Andersen.

»Vi indgik en aftale med fire brugsuddelere inden sommerferien, og selv om vi stopper produktionen henover sommeren, ser de meget frem til at byde på lokale æg fra slutningen af august,« siger hun.

Skovlyst Æggepakkeri har allerede samarbejdet med supermarkedet Løvbjerg om at levere økologiske æg på ugentlig basis, så Lisbeth Madsen glæder sig til at udvide aftagerne med flere dagligvarebutikker.

»Der er ved at ske et stemningsskift blandt producenter og butikker. Da jeg førhen prøvede at afsætte mine æg gennem supermarkederne, var listen af dårlige undskyldninger alenlang. Nu er brugsuddelerne meget mere imødekommende, fordi vi har en eftertragtet vare. Jeg kan sagtens forestille mig at tage fat i flere butikker, når vi begynder produktionen igen til august,« siger Lisbeth Madsen.